arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Brexit akkoord? Laat u geen zand in de ogen strooien!

Wat wordt het dinsdag 11 december, duidelijkheid of totale chaos? Wat stemt het Parlement: voor of juist tegen de gesloten Brexit-deal? De afgelopen twee weken was het even muisstil rondom de Brexit, maar dit is stilte voor de storm! Het conceptakkoord moet nog ‘even’ door het Engelse Lagerhuis. En dat is geen gelopen race.
Ridvan Taci, douane expert

Zeker niet na het advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie, dat stelt dat het Verenigd Koninkrijk op eigen houtje op het allerlaatste moment eenzijdig kan besluiten wel in de Unie te blijven. Premier May en haar gevolg zijn ondertussen druk bezig genoeg parlementsleden achter het akkoord te krijgen. Nog een hele klus, aangezien er zelfs in haar eigen partij al volop kritiek is.

Geen zand in de ogen strooien

Kortom: het verdrag is er nog lang niet en met de uitspraak van de advocaat-generaal ligt er nog een extra optie op tafel. Alles bij elkaar betekent dit nog meer onduidelijkheid, chaos en kans op veel ‘zakelijke en economische ellende’.

De tendens in de media is dat het Brexit-akkoord binnen handbereik is… Dit is zeker te kort door de bocht. Dus doet u als Nederlandse ondernemer zaken met het Verenigd Koninkrijk, wees voorbereid. Let op: in Nederland hebben ongeveer 30.000 bedrijven zich nog niet voldoende voorbereid op de Brexit, maar aan de andere kant van de Noordzee zijn dit er méér dan 130.000. Dus ook al doen wij het straks goed, houd er rekening mee dat er aan de andere kant veel fout kan gaan!

Wél een akkoord

Stel dat het Lagerhuis wél akkoord gaat, ook dan is er nog veel niet geregeld. Veel gevoelige zaken zijn op de lange baan geschoven. Zaken waar juist ‘Nederland handelsland’ veel mee te maken heeft. Er gaat nog flink onderhandeld worden over de handel, douanezaken, en im- en exporttarieven.

Hiervoor is een nieuwe datum afgesproken: de zogenoemde transactiedatum die op december 2020 ligt. Deze datum wordt vaak als nieuwe deadline gezien. Het gevolg: veel bedrijven leunen achterover en zien het wel. Dit is juist gevaarlijk! Want één ding is zeker, op 29 maart 2019 gaat het Verenigd Koninkrijk eruit en dan verandert er al veel!

Voorbeeldland Canada

Hoe moet u zich dan voorbereiden? Ten eerste: haal zoveel mogelijk informatie op bij kennispartijen. Verder kunt u op een andere manier alvast kijken naar hoe Brexit-proof de organisatie is. Zoom hiervoor verder in op de handelsrelatie met een land buiten de Europese Unie. Een goed voorbeeld is Canada. De EU heeft hier recent het CETA-verdrag mee gesloten. De verwachting is dat er met het VK uiteindelijk ook zo’n vergelijkbaar handelsverdrag komt.

Kijk alvast hoe u nu globaal met Canada als land zakendoet. Wat komt erbij kijken? Aan welke documenten en regels moet u voldoen? En hoe ziet de transactie eruit? Deze zaken komen ook bij de Brexit op uw pad. Dit geeft al goede informatie, waarmee u alvast aan de slag kunt! Daarom de drie belangrijkste lessen: de Brexit komt eraan, bereid u voor en: u hoeft het niet alleen te doen!

Hulp nodig?

Vanuit Beurtvaartadres begeleiden we u graag bij het op orde krijgen van uw douanezaken. Met onze applicatie verzorgt u straks zelf eenvoudig de douaneaangiften. En tot die tijd helpen wij u graag bij de Brexit-voorbereidingen voor uw organisatie. Dit doen we samen met onze partners, zoals brancheorganisatie evofenedex en TLN. Meer informatie hierover vindt u op onze speciale Brexit-pagina.

 

Ridvan Taci
Ridvan Taci
Manager sales import en export