Klantervaring

Remia

toekomstbestendig exporteren, dat gaat digitaal


    Meer over Im- en Export 

Margarine, mayonaise en andere sauzen: de producten van Remia zijn sinds 1925 doorgedrongen tot menig Nederlands huishouden. Maar ook in het buitenland zijn de levensmiddelen populair. Het bedrijf verwerkt jaarlijks honderden douaneaangiften. En in 2021 komt hier door Brexit ook het Verenigd Koninkrijk bij.

Anja van Koppen is senior medewerker exportdocumenten bij Remia. Samen met twee collega’s is ze verantwoordelijk voor de financiële en documentaire afwikkeling van de exportorders.


Een efficiënte koppeling

“We maken gebruik van de douane-aangiftesoftware van Beurtvaartadres,” vertelt Anja. “Deze software is gekoppeld aan het aangiftesysteem van de douane: AGS. Ze hebben meer van dit soort systeemkoppelingen, verpakt in de KVK-, EXPORTPlus- en Portbase-module.” 

Belangrijke koppelingen, volgens Anja. “Ik leg het belang graag uit aan de hand van de Portbase-module. Via deze koppeling doen we - met één druk op de knop - een voormelding van een container. Alle benodigde gegevens zijn dan bekend op de terminal als de container arriveert. De container wordt toegelaten. Wanneer het schip vertrekt, volgt als bewijs de ‘confirmation of exit’."

“Een ‘confirmation of exit’ is essentieel bij de afwikkeling van douaneregelingen, omdat het de zending aanzuivert. Als er géén bewijs is dat de goederen de EU verlaten hebben, kan er geen 0-tarief toegepast worden. De zending kan zelfs ongeldig verklaard worden. Het kost veel tijd om de uitvoeraangifte dan nog aan te zuiveren. De koppeling tussen de douane-aangiftesoftware en de port community systemen, levert ons dus veel tijd op.”

Daarnaast worden onregelmatigheden in het berichtenverkeer zichtbaar in het systeem, waardoor we op tijd actie kunnen ondernemen. Zo beheren we onze aangiftes uitstekend. 

Anja van Koppen • Sr medewerker exportdocumenten Remia

EXPORTPlus als Brexit-hulp

Dan heb je nog de Brexit. Bij Remia is dit Anja’s ‘pakkie an’. “We hebben al de nodige vergunningen voor Transit aangevraagd en gekregen,” vertelt Anja. “En gelukkig hebben we al ruime ervaring met export naar landen met en zonder handelsafspraken.”

Om de handel met het VK ook na 1 januari 2021 in goede banen te blijven leiden vertrouwt Remia op EXPORTPlus. Een nieuwe module van de douaneaangiftesoftware van Beurtvaartadres. Hiermee worden alle douaneformaliteiten aan beide kanten van de grens geregeld, in samenwerking met de Britse partner Gaston Schul.

“Door de Brexit ontstaat er met de handel met VK een exporteur en een importeur,” legt Anja uit. “Bij de leverconditie DDP krijgt Remia zelfs beide rollen toebedeeld. De importkant is nieuw voor ons en ook van onze klanten kregen we regelmatig de vraag hoe ze import moeten regelen, wie hen daarbij kan helpen. En dus trokken we bij Beurtvaartadres aan de bel.”


Kostenbesparend en efficiënt

“Met Gaston Schul als vaste douaneagent in het VK sturen we eenvoudig vanuit ons douaneaangiftesysteem informatie door. Hiermee ontlasten we onszelf en de klant en bieden we extra service. Daarnaast zullen de douaneagenten in het VK na 1 januari al behoorlijk belast worden. Dit maakt deze elektronische koppeling efficiënt voor alle partijen.”

“Ook zal EXPORTPlus-module uiteindelijk kostenbesparend zijn. Bij DDP-zendingen komen de invoerrechten vanaf 1 januari voor onze rekening. Met de koppeling wordt alles eenvoudig elektronisch aangestuurd, waardoor Gaston Schul met een scherp tarief kan werken. Daarnaast verkleint een bekwame douanepartner in het VK de kans op naheffingen en illegale handelingen, die kunnen voortkomen uit onwetendheid. Zo gaat de handel met het VK zorgeloos door.”


Back-up Beurtvaartadres

“We blijven natuurlijk zelf verantwoordelijk voor ons werk,” vertelt Anja. “We zijn AEO-gecertificeerd. Eens in de vijf jaar controleert de douane onze administratie en procedures. Met het systeem van Beurtvaartadres hebben we een grote digitale database. Alles wordt gearchiveerd. Bij een steekproef hebben we alle relevante gegevens binnen handbereik. Hierdoor kunnen we snel en accuraat de douane van de juiste informatie voorzien. Dit werkt prettig en snel!”

“Daarnaast worden onregelmatigheden in het berichtenverkeer zichtbaar in het systeem, waardoor we op tijd actie kunnen ondernemen. Zo beheren we onze aangiftes uitstekend. En komen we er zelf niet uit, dan schakelen we de Servicedesk van Beurtvaartadres in. Zo heeft Beurtvaartadres ons al meerdere keren het juiste pad op geleid.”


Méér dan douane alleen

“Het softwaresysteem biedt de KVK-module aan. Daarin vragen we digitaal certificaten van oorsprong, EUR1-certificaten en legalisaties bij de KVK aan. Voorheen gingen deze aanvragen op papier. Er moest een stempel op, en een handtekening. U kunt zich voorstellen: daar ging tijd overheen. Met deze module hebben we de aanvraag vaak op dezelfde dag alweer terug.”

Dat digitalisering niet alleen toekomstmuziek is, blijkt zeker het afgelopen half jaar de bitterharde realiteit. Anja: “Collega’s werkten door de coronamaatregelen vanuit huis. Dankzij het douane-aangiftesysteem van Beurtvaartadres konden documentenmedewerkers douaneaangiftes thuis doen. Dit was voor ons een geweldige oplossing. Ook ben ik trots dat het ons gelukt is om dit goed in te richten.”


De Brexit: Beurtvaartadres kan u ondersteunen

Handelt u ook met het Verenigd Koninkrijk? Bereid u goed voor en neem nu nog maatregelen. Heeft u hierbij hulp nodig? Beurtvaartadres kan u ondersteunen. Bekijk welke oplossingen wij voor de markt hebben ontwikkeld.

Lees hoe wij u kunnen ondersteunen

Brexit vraag? Neem contact op!

Sebastiaan Vlaming
Im -en Export Sales

Tel 06-531 067 71 E-mail Stuur een mail