arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat
Import & export

Brexit

Zorg ervoor dat u de boot niet mist: onderneem nu actie met de 5 stappen van Beurtvaartadres.

Beurtvaartadres en de Brexit

Handelt u met het Verenigd Koninkrijk? Dan is de vraag: wat doet u op 29 maart 2019? ‘The day’ van de Brexit. Het VK is dan geen lid meer van de EU. Heeft u nog geen voorbereidingen getroffen? Dan heeft u al vertraging opgelopen. Beperk de schade en bereid u nu voor in 5 stappen. Zorg dat u de boot niet mist!

Ruim 30.000 bedrijven in Nederland krijgen binnenkort voor het eerst te maken met douaneformaliteiten. Het zijn voornamelijk de grotere concerns die zich hierop lijken voor te bereiden. Terwijl ook juist de kleine (toekomstige) importeur en exporteur de nodige stappen moet zetten. 

Kom NU in actie
Bereid u daarom nú voor. Zeker gezien u niet de enige bent: duizenden  ondernemingen vragen nu een EORI-nummer en de benodigde vergunningen en certificaten aan. Dit kan zorgen voor lange afwikkeltijden, waardoor uw bedrijfsprocessen en transporten (voor langere tijd) stil komen te liggen.

Brexit

Stap 1: EORI-nummer

Vraag direct een EORI-nummer aan en voorkom dat u achteraan de wachtrij aansluit. Elk bedrijf binnen de EU dat handel drijft met een land buiten de EU, heeft dit identificatienummer nodig.  

Zonder dit nummer kunt u geen douaneaangifte doen of dit uitbesteden. Tot aan de zomer van 2018 duurde het een week voordat u uw EORI-nummer in bezit kreeg. Op dit moment is de wachttijd één maand en dit zal binnenkort oplopen tot 3 maanden.

Stap 2: vergunningen en certificaten

Laat u op korte termijn informeren over de benodigde vergunningen en certificaten. Voor sommige producten gelden namelijk strikte invoerregels. Soms geldt een vergunningsplicht alleen voor bepaalde producten uit specifieke landen.

Weet u welke certificaten of vergunningen u nodig heeft? Vraag ze dan snel aan. Op dit moment kost het gemiddeld 3 maanden voordat deze toegekend worden.

Brexit: welk uiterste doemscenario staat de logistiek te wachten?
Ridvan Taci Sales Manager Douane Beurtvaartadres Lees de blog

Stap 3: uitbesteden of zelf doen

Krijgt u voor het eerst te maken met douaneformaliteiten? Ga dan voor uzelf na: ga ik het zelf doen of loont het om uit te besteden? Zelf aangifte doen is gemakkelijk, sneller en meestal ook voordeliger.

Als u aangiftes zelf gaat indienen, krijgt u te maken met nieuwe applicaties en werkprocessen. Laat u hierover goed informeren, via bijvoorbeeld een opleiding, training of on-jobcoaching. Let op: of u het uitbesteedt of zelf doet, u blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de ingediende aangifte.

Ontdek de mkb-bundel van Beurtvaartadres

Wilt u besparen op douanekosten en zelf aangifte gaan doen? Ontdek de mkb-bundel van Beurtvaartadres. Dat betekent: eenvoudig zelf aangifte doen, met de kennis en service van Beurtvaartadres achter de hand.

Stap 4: applicaties

Als u vanwege de Brexit een vergunning moet aanvragen, heeft u een applicatie nodig. Verdiep u dus goed in de verschillende applicaties, en zorg ervoor dat u dit op tijd voor elkaar krijgt.  

Brexit: blijf op de hoogte

Blijft u graag op de hoogte van het laatste Brexit-nieuws en wilt u tips en advies ontvangen? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Stap 5: wachttijden door grenscontroles

Houd er tot slot rekening mee dat verzendtijden langer worden door grenscontroles. Door de wachttijden bij de douane heeft uw vracht wellicht meer ‘overstaptijd’ nodig.

Ook kan het betekenen dat u goederen met een bepaalde houdbaarheid eerder moet exporteren of importeren. Denk hier van tevoren over na.    

Beurtvaartadres kan u ondersteunen!

De voorbereidingen voor de Brexit: kunt u hierbij hulp gebruiken? Beurtvaartadres kan u ondersteunen, onder meer bij de aanvraag van uw EORI-nummer en de juiste vergunningen.

Neem voor meer informatie contact op met het Douaneteam van Beurtvaartadres via 088 - 55 22 152 of douane@beurtvaartadres.nl.

Brexit-doemscenario

Interesse? Neem direct contact op