arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat
Edelman bv: 200.000 pallets per jaar zorgvuldig de wereld rond

Naar ruim 30 landen succesvol decoratieartikelen im- en exporteren

Bij Edelman bv staan ze iedere dag weer voor douane-uitdagingen. Ze im- en exporteren een groot assortiment aan decoratieartikelen over de hele wereld. Hierbij hebben ze continu te maken met douaneformaliteiten. Door de lage winstmarges mag er zo min mogelijk misgaan. Daarom vormen veranderende regels, certificeringen en nieuwe verdragen een grote uitdaging.

Een uitdaging waar Transport Coördinator Richard Rook dagelijks mee te maken heeft. “We importeren voornamelijk uit het Verre Oosten en exporteren naar veel Europese landen, Rusland en het Midden-Oosten.” De complicerende factor: Edelman handelt in 1001 verschillende artikelen, die regelmatig onder andere certificeringen en regels vallen. “Het is dan fijn om terug te kunnen vallen op de expertise van de douane-experts van Beurtvaartadres.”

Van cactussen naar kerstversiering

In 1898 begon Edelman uit Reeuwijk met de verkoop van cactussen, gevolgd door cactussen in potjes. Toen de cactustrend in de jaren ‘90 over zijn hoogtepunt heen was, legde de im- en exporteur zich steeds meer toe op decoratieartikelen en decoratieartikelen.

Rook: “Tegenwoordig doen we vooral kerstartikelen en decoratiemateriaal wat sfeer verhogend werkt in en rondom de tuin. We groeien hard en de seinen voor de toekomst staan op groen. Vanuit mijn functie als Transport Coördinator ben ik verantwoordelijk voor alles wat wij weer exporteren. Hiervoor heb ik iedere dag te maken met douaneformaliteiten, zoals aangiften, certificeringen en andere papierafhandeling. Dit doen we al jarenlang met de professionele ondersteuning van Beurtvaartadres.”

Geen fouten toegestaan

Omdat er per dag vele duizenden producten worden geëxporteerd vanuit Montfoort, Dinxperlo en Reeuwijk, liggen foutjes altijd op de loer. “Daarom is bij ons zoveel mogelijk geautomatiseerd, ook het voorbereiden van de douaneformaliteiten”, legt de coördinator uit. “De druk is hoog. Zendingen worden daarom steekproefsgewijs gecontroleerd.”

“Het bijhouden van veranderende regelgeving en certificeringen is voor ons niet altijd te doen, daarin is Beurtvaartadres een goede partner. Als je exporteert naar het Midden-Oosten of Rusland moet je dat secuur doen. Eén foutje kan al tot behoorlijke problemen leiden. Met de extra check en back-up van Beurtvaartadres weet je dat het goed gaat.”

Duidelijke ondersteuning

Voor Edelman is het belangrijk dat de export altijd doorgaat. Een goede en betrouwbare partner maakt dan het verschil. Rook: “Beurtvaartadres is een soort verzekering voor ons. Als wij douane-technisch tegen een probleem aanlopen, checken we dit bij de experts van Beurtvaartadres. Ze werken proactief als er wijzigingen zijn in de regels of als er zaken fout dreigen te gaan. We bellen ze regelmatig voor support. Door de goede samenwerking blijft de export draaien en hebben wij minder zorgen.”

Samen verder groeien

Voor verdere groei richt Edelman zich op nieuwe buitenlandse markten. “Hierbij komen natuurlijk weer nieuwe douaneformaliteiten kijken. Het is dan fijn dat je vooraf al weet dat je op de expertise van Beurtvaartadres kunt vertrouwen. Zo maak je sneller de stap naar een nieuwe markt. Soms komt een overstap naar een andere partij ter tafel. Maar ik ben erg tevreden over Beurtvaartadres, dus dat is wat mij betreft geen optie. Alles loopt goed en ik zie een mooie toekomst samen weggelegd voor ons!”

Chris Vandeuren
Chris Vandeuren
Import en export servicedesk