arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

2 maanden uitstel? Harde Brexit ligt nog steeds op de loer!

Het is nog steeds niet bekend welke kant het precies opgaat met de Brexit. De hoge heren en dames politici hebben zichzelf tot 12 april de tijd gegeven om hierover te dimdammen. De EU verwacht een goede oplossing met plan van het VK. Als dat gebeurt gaan ze er op 22 mei uit. Dit geeft Nederlandse ondernemers twee maanden extra voorbereidingstijd. Een mooi cadeautje!

Mijn advies: pak dit cadeautje uit en bereid je alsnog goed voor op de Brexit. Die gaat er sowieso komen. En ga in je voorbereidingen uit van een harde Brexit. Want wordt de vredespijp tussen Londen en Brussel niet gerookt, dan komt er sowieso een keiharde Brexit.

Ridvan Taci, expert douane
Ridvan Taci, sales manager import en export

Monty Python-aflevering

De Brexit-taferelen in het Britse Lagerhuis lijken zo uit een goede aflevering van Monty Python te komen. Steeds als je denkt ‘het kan niet gekker’, gebeurt er weer iets onverwachts. Het is om gek van te worden. Duidelijk is wel dat het lang niet zeker is dat ze er in het Lagerhuis de komende twee maanden wél uit gaan komen. In Brussel zijn ze het ‘Brexit-gedoe’ ondertussen helemaal zat, en eisen ze duidelijkheid.

Met andere woorden: dit uitstel is de laatste speelruimte. Deal or no deal: het VK gaat eruit! Ondertussen wordt er gefluisterd dat er een handelsovereenkomst komt,  vergelijkbaar met het CETA-verdrag, tussen de EU en Canada. Als dat gebeurt zijn we terug bij af: deze optie lag direct ná het referendum op tafel. In mijn ogen een goede optie voor Nederlandse ondernemers.

Een klein voorproefje

Laten we realistisch blijven: een harde Brexit lijkt door al het ‘gedoe’ een logischere uitkomst. Er verandert dan veel. De laatste weken kregen we daar al een klein voorproefje van. De Franse douane hield rondom Calais ‘Brexit-acties’, waarbij ze extra intensief controleren. Alsof er al een harde Brexit is. Het gevolg: veel extra vertraging en boetes omdat chauffeurs over de maximale rijtijden gingen.

In eigen land deed het Havenbedrijf Rotterdam een voorspelling: 400 van de 3000 vrachtwagens die per dag de ferry opgaan, hebben de papieren straks niet in orde. Zij bereiden zich hier nu al uitgebreid op voor met meer medewerkers en extra parkeerplaatsen.

Bereid u alsnog goed voor

Het uitstel-pluspunt? Twee extra maanden voorbereidingstijd. En die is hard nodig! Nog steeds heeft driekwart van de Nederlandse bedrijven zich niet goed genoeg voorbereid. Dus handel nu! Vraag het EORI-nummer aan, kijk hoe u de douaneformaliteiten gaat regelen, doorloop uw supplychain en houd er rekening mee dat u over veel goederen importheffingen gaat betalen. Nog genoeg werk aan de winkel dus. Veel van deze punten kunt u nog op de korte termijn aanpakken. Dus, aan de slag!

Ridvan Taci
Ridvan Taci
Manager sales import en export