arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Brexit-akkoord ‘ja’, hosanna nog zeker niet!

Het werd woensdagavond met veel bombarie bekendgemaakt door premier May: er is een Brexit-akkoord! Maar daar lijkt het meeste ook wel mee gezegd. De eerste vraag is of May in het Verenigd Koninkrijk genoeg steun vindt voor het akkoord. Dus van een hosannasfeer is geen sprake. Zeker ook omdat het gesloten akkoord écht een eerste stap is.
Ridvan taci, sales manager Douane

Laten we duidelijk zijn: een akkoord is beter dan geen akkoord, de richting van de Brexit is uitgestippeld. Maar als je verder inzoomt, is er nog vooral veel onduidelijkheid en worden veel zaken juist doorgeschoven.

In het akkoord zijn een aantal belangrijke zaken vastgelegd. Echter, een zeer belangrijk punt voor Nederlandse ondernemers niet: onder welke voorwaarden verlaat het Verenigd Koninkrijk straks de douane-unie? Dit is op de langere baan geschoven. Alleen dat er een overgangsperiode komt is al bekend. Concreet betekent dit dat de onzekere periode nog langer duurt.

Gevaar afgewend?

Met het gesloten akkoord is de kans op een harde Brexit minder geworden. Dat gevaar lijkt nu dus afgewend. Voor hetzelfde geld was het kabinet van premier May gevallen en was er echt chaos ontstaan. Ik zie het gesloten akkoord daarom als een eerste stap. De tekening wordt de komende periode verder ingekleurd met nieuwe onderhandelingen. Daarin worden vragen beantwoord als: hoe gaat we nu precies verder, wat voor handelsverdrag komt er en hoe zien de handelstarieven er straks uit?

Bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk krijgen nu meer tijd om zaken op orde te stellen. Maar ondernemers: alstublieft, ga nu niet passief achterover leunen. Benut deze extra tijd goed en breng de zaken rondom de Brexit voor uw bedrijf in kaart.

Let op: uitstel is geen afstel

Inventariseer wat u exporteert naar het Verenigd Koninkrijk, regel de douaneformaliteiten en houd rekening met de importtarieven die er straks komen. Uiteindelijk gaat het Verenigd Koninkrijk ook uit de douane-unie en dan moeten al deze zaken alsnog op orde zijn. Het nu gesloten akkoord is uitstel, maar zeker geen afstel!

Vanuit Beurtvaartadres begeleiden we u graag bij het op orde krijgen van uw douanezaken. Zeker als u hier straks voor het eerst mee te maken krijgt. Met onze applicatie verzorgt u straks zelf eenvoudig de douaneaangiften. En tot die tijd helpen wij u graag bij de Brexit-voorbereidingen voor uw organisatie. Dit doen we samen met onze partners, zoals brancheorganisatie evofenedex en TLN.

Ridvan Taci
Ridvan Taci
Manager sales import en export