arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Brexit: Douanedirectrice trekt aan de alarmbel

In een groot interview in De Telegraaf* wijst douanedirectrice Nanette van Schelven de transportsector nogmaals op de gevolgen van de aankomende Brexit. Haar belangrijkste boodschap: lang niet alle partijen in de logistiek zijn al goed voorbereid, en dat is zorgelijk. Een ontwikkeling die douane-expert Ridvan Taci van Beurtvaartadres ook dagelijks ziet.
Ridvan taci, sales manager Douane

Haar belangrijkste zorg is dat maar 18 procent van de ondernemers zich echt voorbereidt op de Brexit. En vooral de kleinere ondernemingen zijn er niet mee bezig. Van Schelven: “Door de Brexit komen er 35.000 bedrijven bij die voor het eerst in aanraking komen met douaneformaliteiten. Die hebben hiervoor bijvoorbeeld allemaal een EORI-nummer nodig.”

29 maart: slagboom

Van Schelven: “En wat er ook gebeurt, een harde of zachte Brexit, voor handel met het VK heb je vanaf 29 maart echt dat nummer nodig. Als 35.000 bedrijven op 28 maart hun nummer aanvragen, dan kunnen we ze niet allemaal tegelijk helpen. Maar je moet wel beseffen dat, als er geen overgangsperiode komt, er straks op 29 maart gewoon een slagboom staat. Als je niet aangemeld bent, kun je geen handeldrijven. Daarom moeten ondernemers zelf in actie komen. Zes maanden klinkt ver weg, maar dat is het echt niet.”

Eigenlijk al te laat

Manager Sales Douane bij Beurtvaartadres Ridvan Taci deelt de zorgen van de douanedirectrice. Taci: “Eigenlijk ben ik er bang voor dat het nog erger kan worden dan er in het interview geschetst wordt. De douane bereidt zich voor met extra personeel en capaciteit. Maar de andere bedrijven in de logistieke keten moeten dat ook doen. Sterker nog: daar hadden ze al mee begonnen moeten zijn.”

Taci: “Een ander gevaar is dat de bedrijven die de zaken wel goed op orde hebben, lijden onder de bedrijven die te laat zijn. We zitten allemaal in de logistieke keten, daarom hebben we als sector een gezamenlijke verantwoordelijkheid. En daar zetten wij ons vanuit Beurtvaartadres ook voor in. De ondernemers die nu pas nadenken over de mogelijke gevolgen, kunnen de Brexit-pijn nog verlichten. Het douane-team van Beurtvaartadres staat klaar om vanuit hun kennis en ervaringen van douaneformaliteiten de ondernemers te helpen. Het kan nog, maar dan moeten ze nú in actie komen.”

Brexit stappenplan

Meer informatie over de naderende Brexit en hoe u daar met een logisch stappenplan alsnog goed op inspeelt vindt u hier.

 

* Lees het artikel in de Telegraaf van 5 oktober 2018

 

Ridvan Taci
Ridvan Taci
Manager sales import en export