arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Brexit: nog steeds geen duidelijkheid!

Vorige week woensdag en donderdag liep de spanning op: er zou eindelijk meer duidelijkheid komen over het verloop van de Brexit. Maar helaas, de Europese regeringsleiders zijn nog geen stap dichter bij een Brexit-deal gekomen. Sterker nog, voorlopig is er ook geen nieuwe top gepland.

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie lijken tegen elkaar te zeggen: we kunnen de Brexit nog niet bevestigen omdat we er zelf nog niet klaar voor zijn. We nemen nog wat extra tijd en zien aan het einde van het jaar wel weer verder. Dit betekent nog langer onduidelijkheid voor de Nederlandse ondernemers. Duidelijkheid waar juist zo naar gesmacht wordt.

Stand van zaken


Douane-specialist Ridvan Taci bij Beurtvaartadres vindt het een gemiste kans dat alles op de ‘lange baan’ wordt geschoven. Ridvan: “Er wordt vooral gesteggeld over de fysieke grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Deze moet op een bepaalde manier open blijven. Dit betekent dat ook de rest van de al gemaakte afspraken niet doorgaan. Op handelsgebied verwacht ik een goed handelsverdrag zoals we nu al met Canada hebben. Maar dan moet eerst het ‘grensprobleem’ worden opgelost.”

Gevolgen bedrijfsleven

Ridvan denkt dat er meer speelt. “Als je nu de Brexit uitroept wordt het een behoorlijke puinhoop. De instellingen en organisaties in de Unie zijn er zelf nog niet klaar voor. Daarom is wat extra tijd wel handig. Het bedrijfsleven heeft hier niet veel aan. De enige duidelijkheid tot dusver: op 29 maart stapt het Verenigd Koninkrijk eruit.”

Dit terwijl het bedrijfsleven juist de voorwaarden waaronder dit gebeurt wil weten: de zogenoemde harde of zachte Brexit. “Ik verwacht dat bedrijven dan pas écht concreet actie gaan ondernemen. Maar dan heb je liever 160 dagen - zolang duurt het nu nog tot de Brexit - dan slechts twee maanden.”

Geen gezichtsverlies lijden

Het bedrijfsleven vergeet nog wel eens dat de Brexit vooral ook politiek is. Ridvan: “De Engelse premier May ligt in eigen land aan alle kanten onder vuur en kan eigenlijk niets goed doen. Terwijl het voor de Europese Unie belangrijk is dat de unie uitstappen niet een gemakkelijke optie is, anders zullen er andere landen volgen. Dit speelt op de achtergrond allemaal mee.”

Handelsverdrag met Vietnam

In al het negatieve Brexit-geweld vergeten we nog wel eens de positieve kanten van de Europese Unie, zeker ook voor het bedrijfsleven. Ridvan: “Positief nieuws is het net gesloten handelsakkoord met Vietnam. Dit biedt vele kansen binnen de snelst groeiende economieën van Zuidoost-Azië. Zo zie je maar: waar de ‘Brexit’-deur steeds dichtgaat, opent de ‘Vietnam-deur’ zich.

Ridvan Taci
Ridvan Taci
Manager sales import en export