arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Brexit: welk uiterste doemscenario staat de logistiek te wachten?

DOOR: Ridvan Taci, sales manager Douane

Het is een grote chaos in de haven van Hoek van Holland. Lange rijen vrachtwagens met daarin gefrustreerde chauffeurs. Bederfelijke waar dat bijna ter plekke weggegooid kan worden en bedrijven die honderdduizenden euro’s per dag schade lijden. Het kunnen zo de headlines zijn van het 8 uurjournaal op zaterdag 30 maart 2019.
Ridvan taci, sales manager Douane

Een dag eerder, op 29 maart, heeft het Verenigd Koninkrijk zich via een keiharde Brexit afgezonderd van de Europese Unie. Wat veel experts al vreesden is uitgekomen. De no-deal Brexit zorgt direct voor grote praktische en financiële problemen. In verschillende talkshows op televisie worden deskundigen aan het woord gelaten over: hoe heeft het zover kunnen komen?! 

"Files en wachtrijen aan de grens zijn het minste wat er kan gebeuren…"

Wat eraan voorafging?

De deskundige in de talkshow neemt de kijker een aantal maanden mee terug in de tijd. Hoe de Brexit er op dat moment precies uitziet, is nog niet duidelijk. Toch wordt er in de herfst van 2018 al volop gewaarschuwd voor wat nu werkelijkheid is: totale chaos. Deskundige: “Het was toen allang duidelijk dat de Brexit eraan kwam, helaas hebben veel bedrijven toen niet de juiste actie ondernomen. In de herfst van 2018 zag je al dat veel bedrijven eigenlijk te laat waren. Juist voor de partijen die het toen al niet op orde hadden, verwacht ik nu veel problemen.”

Goed voorbereid?

De talkshowhost is vooral benieuwd naar wat de ondernemingen in de herfst van 2018 nog hadden kunnen doen. Deskundige: “Toen waren ze eigenlijk al te laat. Ze hadden direct hun EORI-nummer moeten aanvragen bij de douane. Normaal duurt dit een week. Maar omdat bijna 30.000 bedrijven tegelijk zo’n nummer hebben aangevraagd, duurde het veel langer. En dat nummer moest daarna ook nog in Brussel verwerkt worden. Hierop hebben veel bedrijven zich verkeken.”

"Het aanvragen van een EORI-nummer duurt normaal een week, maar als 30.000 bedrijven tegelijk zo'n nummer aanvragen duurt het natuurlijk veel langer"

“Verder dachten veel bedrijven ze niet zelf het nummer hoefden aan te vragen als ze alles uitbesteden aan een expediteur. Dit is wel het geval. Ook dit zorgde voor veel tijdverlies. De laatste grote oorzaak is dat veel bedrijven de interne ICT-processen nog niet hebben aangepast. En bij de ICT-leveranciers zijn inmiddels ook lange wachttijden ontstaan. Voor heel 2019 zitten ze eigenlijk al vol.”

Mogelijke consequenties 

De talkshowhost wil weten wat er de komende dagen gaat gebeuren. Deskundige: “De eerste dagen gaat de douane streng controleren, maar daarna zullen ze de deur wagenwijd openzetten. De goederen moeten toch het land in. Maar let op: dit betekent niet dat de bedrijven die hun zaakjes nu niet op orde hebben ertussendoor glippen. De douane kan tot zeven jaar terug nog onderzoek doen. Worden er strafrechtelijke feiten vastgesteld, dan kan de naheffingstermijn van 3 naar 5 jaar worden opgerekt. De papieren en vergunningen moeten dus in orde zijn. Ik verwacht dat een aantal bedrijven het moeilijk krijgen in onze sector. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Het zal me niet verbazen als er de komende maanden een aantal bedrijven financieel aan onderdoor gaan. De grootste oorzaak: ze zijn niet op tijd begonnen met de Brexit-voorbereidingen.”

Doemscenario voorkomen?

We gaan weer even terug naar nu. Het hierboven geschetste doemscenario ligt voor 30.000 bedrijven in de transport op de loer. Hoe de Brexit precies uitpakt weten we nog niet. Wel kunt u als exporteur naar het VK al veel zelf regelen. En begin daar vandaag nog mee! Bereid u nu voor in 5 stappen. 

Behoefte aan praktische ondersteuning?

Beurtvaartadres kan u ondersteunen bij de Brexit-voorbereidingen, onder meer bij de aanvraag van uw EORI-nummer en de juiste vergunningen. Neem voor meer informatie contact met ons op via 088 - 55 22 152 of douane@beurtvaartadres.nl.

Ridvan Taci
Ridvan Taci
Manager sales import en export