arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

De naderende Brexit: ‘talk of the town’ op het Nationaal Douanecongres 2018

De naderende Brexit was het voornaamste onderwerp tijdens het Nationale Douanecongres, afgelopen donderdag 11 oktober in het WTC Rotterdam. Verder werd er veel gesproken over e-commerce en allerlei ontwikkelingen op douanegebied.

Op het congres gaven verschillende experts hun visie op de laatste ontwikkelingen in de Brexit-onderhandelingen, de afhandeling van e-commercegoederen en de naderende douaneproblematiek door de Brexit. Want op douanegebied komt er in 2019 genoeg op de sector af.

Praktische vragen over Brexit

Dit merkte douane-expert Ridvan Taci en zijn collega’s ook tijdens de gesprekken die zij bij de Beurtvaartadres-stand hadden. In totaal waren ze met drie man sterk vertegenwoordigd. Relaties, bekenden en klanten kwamen met concrete vragen naar hem toe. Overall was de belangrijkste vraag: wanneer komt er duidelijkheid over hoe de Brexit gaat verlopen?

Ridvan: “Je komt veel bekenden tegen waarmee je even de stand van zaken doorneemt rondom hun bedrijf en douaneformaliteiten. Door onze kennis en ervaring word je op zo’n congres toch vaak even geraadpleegd als vraagbaak. Daarbij valt op dat veel ondernemers vooral praktische vragen hebben. Zo sprak ik een ondernemer die er na een Brexit-lezing achter kwam dat hij straks ook wederuitvoer gaat doen. Daar hebben we het toen direct even kort over gehad. Het is leuk dat je dan direct een ondernemer verder op weg kan helpen.”

AEO-certificering

Naast de Brexit komen er nog een aantal douane-uitdagingen op de sector af. Ridvan: “Er komt volgend jaar bij de douane een software-update naar AGS 4. Hierdoor veranderen een aantal zaken rondom aangiften doen, en dus ook in de werkprocessen. Dit moet je wel goed inregelen, anders kun je er nat opgaan. Ik merkte dat hier ook best wel wat vragen over zijn.”

Een ander punt wat al langer speelt is de AEO. Ridvan: “Er was een interessante presentatie over 10 jaar AEO en wat het heeft opgeleverd. Wat mij hierbij vooral opviel is dat veel ondernemers er nog steeds de voordelen niet van inzien. En eigenlijk niet goed weten waarom ze AEO-gecertificeerd zijn.”

Kort samengevat gebeurt er komend jaar weer genoeg op douanegebied met de nodige complexiteit. Ridvan: “Daarom is het belangrijk om u goed voor te bereiden en bij te laten staan waar nodig. Net zoals op het congres denken wij vanuit Beurtvaartadres graag met u mee!”

Ridvan Taci
Ridvan Taci
Manager sales import en export