arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Een blockchain in de supplychain

Door: Imre Koenders, ketenregisseur

Als Blockchain-technologie op de juiste manier wordt toegepast is het een waterdicht systeem en biedt het veel digitaliseringskansen. Bijvoorbeeld bij het digitaliseren van een supplychain. Met Blockchain-technologie kunt u prima papier de wereld uit helpen. Het verantwoordt en borgt het hele proces, met gekoppelde triggers naar eventuele zijstappen.

Triggers naar eventuele zijstappen, wat wordt daarmee bedoeld? Dit is een externe koppeling naar bijvoorbeeld het orderpick-systeem, een applicatie voor het uitwisselen van docking-gegevens of de digitale vrachtbrief (e-CMR) met TransFollow aanmaken. Want Blockchain en TransFollow zijn complementair aan elkaar in plaats van concurrerend. Hoe precies? Dat leg ik graag uit.

Imre Koenders ketenregisseur

Een praktijkvoorbeeld

De voordelen van de Blockchain-technologie zijn zeer geschikt voor het papierloos maken van transport. Denk hierbij aan voordelen als transparantie, deelbaarheid, opvolgbaarheid, traceerbaarheid, veiligheid en de borging. Alleen kunt u met Blockchain maar beperkt informatie opslaan, dus geen hele documenten. Dit gaat namelijk ten koste van de snelheid.

 

Daarom worden er via triggers andere applicaties aan de Blockchain gekoppeld. Als voorbeeld zoomen we verder in op de processtap orderpicken. Er wordt een koppeling gemaakt met de applicatie die vertelt waar het product in het warehouse staat. Het nummer van de order staat in de Blockchain, de trigger stuurt de orderpick-applicatie aan. Zodra de order bij elkaar gezocht is, wordt bij het afsluiten in de orderpick-applicatie informatie naar de Blockchain gestuurd. Het onderdeel orderpicken is dan afgehandeld.

De volgende stap in het proces is het aanmaken van de vrachtbrief. Hiervoor maken we een koppeling naar de applicatie die de vrachtbrief aanmaakt. De trigger hiervoor is de afgesloten order. Als de vrachtbrieven zijn aangemaakt, wordt deze ook weer teruggekoppeld aan de Blockchain. Via hetzelfde principe gebeurt het bij het afleveren van de goederen.

TransFollow in de Blockchain

We weten nu hoe externe applicaties aan een Blockchain gekoppeld worden. Hoe werkt dit straks bij TransFollow? Een voorbeeld: de order wordt aangemaakt. Dit betekent dat de Blockchain start en er direct een e-CMR in TransFollow wordt opgesteld. De e-CMR als document kan nu door de orderpicker worden gebruikt om de goederen klaar te zetten.

De chauffeur ziet ondertussen op dezelfde e-CMR realtime waar hij moet zijn en kan direct laden. Zodra het laden klaar is, kan hij laten aftekenen en meteen gaan rijden. Op dit moment wordt de aftekening veilig in de Blockchain verwerkt. Bij aankomst kan de ontvanger direct de aantallen valideren en bevestigen door de e-CMR af te tekenen. Deze handeling wordt ook weer los verwerkt in de Blockchain.

U kunt zelf bepalen welke informatie u wanneer in de Blockchain opneemt. Verder kunt u met een Blockchain meer validatiemomenten vastleggen dan met alleen een ‘vrachtbrief in de keten’. Een simpele vrachtbrief gaat alleen over het transport, terwijl u de Blockchain kunt laten lopen van product tot aan de eindklant. Bijvoorbeeld ‘van de koe in de wei’ tot ‘het biefstuk in de winkel’.

Eindconclusie

Blockchain en TransFollow zijn complementair. U kunt namelijk door technische redenen geen losse vrachtbrief kwijt in een Blockchain. Hiervoor heeft u een e-CMR-oplossing nodig die geïntegreerd kan worden in een Blockchain, zoals TransFollow.

Imre Koenders
Imre Koenders
Senior Ketenregisseur