arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Exporteren is goed voor de toekomst van uw bedrijf

Veel Nederlandse bedrijven die exporteren doen dit niet structureel, maar juist af en toe. Maar wat blijkt: structureel exporterende bedrijven hebben de grootste kans om op de middellange termijn te blijven bestaan. Dit komt naar voren uit de Internationaliseringsmonitor van het CBS, over exportpatronen en gedrag.

Onderzoek CBS: grootste deel exporteurs voert incidenteel uit

Tussen 2010 – 2018 was 23 procent van de exporterende bedrijven een ‘knipperlichtexporteur’. Dit zijn bedrijven die in die periode afwisselend wel en niet exporteerden, waarvan zelfs een kwart maar éénmalig iets exporteerde. 1 op de 6 bedrijven was tussen 2010 en 2018 continu actief als goederenexporteur. Deze ‘stabiele’ exporteurs zijn verantwoordelijk voor 78 procent van de gehele export. Vaak zijn dit grotere bedrijven met meerdere mensen in dienst.

Exporteurs hebben grotere overlevingskans


Het CBS trekt in het onderzoek een opvallende conclusie. De kans dat een bedrijf na vijf jaar nog bestaat, is voor exporterende bedrijven groter dan voor niet-exporterende bedrijven. De kans dat een bedrijf dat in 2013 niet exporteerde in het vierde kwartaal van 2018, dus vijf jaar later, nog actief is, is 65 procent. Met andere woorden: als je als bedrijf exporteert heb je een grotere overlevingskans.

De overlevingskans ligt voor exporterende goederenexporteurs nog hoger, namelijk boven de 80 procent. Tussen de structurele en de incidentele exporteurs is in eerste instantie niet veel verschil, maar op de langere termijn daalt de overlevingskans van incidentele exporteurs sneller dan die van structurele exporteurs. De kans dat een incidentele exporteur na vijf jaar nog bestaat is 82 procent. Deze overlevingskans is 87 procent voor structurele exporteurs. Conclusie: exporteren is dus goed voor de toekomst van je bedrijf!

Hulp nodig bij uw exportzaken?


Exporteren is dus goed voor de toekomst van u bedrijf. Maar dan is het wel belangrijk dat dit vlot en soepel verloopt. Dus wilt u ook graag (vaker) exporteren, maar kunt u daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact op met onze Servicedesk voor import en export. U krijgt van onze specialisten antwoord op al uw vragen, in begrijpelijke taal. Het Servicedesk-team staat in direct contact met de douane, zo lopen uw im- en export nooit vertraging op.

Lees het gehele artikel van cbs.nl.

Ridvan Taci
Ridvan Taci
Manager sales import en export