arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Exporteren loont, als u het goed regelt

DOOR: Ridvan Taci, salesmanager import en export

Al surfend op het internet kwam ik een interessant artikel tegen op de website van het CBS. Er is onderzoek gedaan naar het exportgedrag van Nederlandse bedrijven. En wat blijkt? Bedrijven die exporteren hebben op de langere termijn een veel grotere overlevingskans. Deze kans ligt 65 tot wél 80 procent hoger. Met andere woorden: exporteren loont!

Wel valt in het artikel op dat de meeste bedrijven die exporteren, dit maar af en toe doen. In het CBS-artikel noemen ze deze groep bedrijven een ‘knipperlichtexporteur’. Dat zijn bedrijven die de ene keer wel en daarna weer een periode niet exporteren. Dit soort bedrijven komen mijn collega’s en ik regelmatig tegen in ons werk. Het zijn meestal kleinere bedrijven (vaak familiebedrijven) in de maakindustrie, die af en toe iets aan ‘het buitenland’ verkopen. Een leuke groep bedrijven waar onze economie mede op draait.

Ridvan Taci

Praktijksituatie

Wat ik bij de hierboven beschreven groep bedrijven vaak zie gebeuren, is dat het export- en douaneproces al snel leidt tot frustratie. Waardoor exporteren een negatieve bijsmaak krijgt en niet gezien wordt als een mooie internationale kans voor het bedrijf. Dit komt omdat het goed regelen van alle douaneformaliteiten rondom een zending best ingewikkeld kan zijn. Zeker als u dit sporadisch doet.

Vaak zien we dat deadlines niet gehaald worden, formulieren verkeerd worden ingevuld of dat een medewerker niet goed weet bij welke ‘balie of hulpdesk’ hij terechtkan. Dit maakt alle formaliteiten onnodig lastig en tijdrovend. Waardoor u al snel verstrikt raakt in een wirwar van regels, instanties en organisaties.

Professionele oplossing

Maar hoe pak je als kleiner bedrijf de export wel goed aan? Een logische vraag. U verzorgt het natuurlijk als ondernemer ook professioneel, alleen heeft u niet altijd de financiële middelen om het helemaal uit te besteden. Het hele proces uitbesteden is voornamelijk weggelegd voor de grotere bedrijven die op vaste basis en in grotere volumes exporteren. Plus dat kleinere bedrijven graag zelf de regie in handen houden.

Een goede middenweg is de service en de software van Beurtvaartadres. Juist voor bedrijven die af en toe of op kleinere schaal exporteren. De KvK- en douaneformaliteiten kunt u zelf direct digitaal regelen via onze softwarepakketten
ShipmentManager en CustomsController. Zo staat u direct online in verbinding met de juiste afdeling van de KvK of de douane. En mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met onze speciale Servicedesk. Onze specialisten staan voor u klaar en helpen u direct verder.

Meer informatie

Zo blijft u zelf in controle. U heeft de professionele tools en ondersteuning om zelf alle formaliteiten te doen. En dat tegen bijpassende tarieven. Zo maakt u optimaal gebruik van de kansen die exporteren biedt. Meer weten? Ik praat u graag bij. U kunt mij bellen of mailen op: 06 - 119 191 41 en rtaci@beurtvaartadres.nl.