arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Heeft iedereen een app nodig voor TransFollow?

Als ik met klanten praat die net starten met TransFollow krijg ik bovenstaande vraag regelmatig. Zij vragen zich af of iedere partij die via ons met TransFollow werkt de app nodig heeft. Want dan moet elke verlader of ontvanger deze downloaden. Daarom het korte antwoord: néé, niet iedere partij in de vervoersketen heeft de app nodig.
Imre Koenders ketenregisseur

Maar net als dat elk transport van A naar B op details anders is, zijn er rondom de TransFollow-app wél een aantal ‘ja-maars’ te plaatsen. Ik begin met de ideale situatie en leg daarna een aantal ‘ja-maars’ uit. Want hoe zit het bijvoorbeeld met high value goods? En met de boordcomputer?

De ideale situatie

In de ideale situatie heeft alleen de vervoerder de TransFollow-app nodig. Zodat hij de e-CMR bij het halen en brengen van de goederen kan laten aftekenen. De verlader en de ontvanger hoeven hiervoor niets te doen. Zij krijgen de getekende e-CMR automatisch in hun mailbox voor verdere verwerking. Het grote voordeel van de app is dat je meerdere CMR’s in één keer kan aftekenen. En dat scheelt natuurlijk weer tijd!

Het aftekenen van de e-CMR kan op twee manieren: u tekent af met ‘sign on glass’ of ‘zonder akkoord wederpartij’. Bij sign on glass zet u uw paraaf bijvoorbeeld op een tablet of smartphone, zoals u thuis ook aftekent als u een pakketje van de postbode in ontvangst neemt. De optie ‘zonder akkoord wederpartij’ is er speciaal voor als er niemand is om af te tekenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spullen voor bouwplaatsen of koelhuizen waar ’s nachts wordt geladen.

Ja-maar 1: high value goods

En dan nu ja-maar nummer 1: ‘Ik vervoer high value goods en wil zeker weten dat de juiste persoon bij het juiste bedrijf en op de juiste locatie heeft geladen en gelost.’ Met andere woorden: u wilt extra zekerheid! Hiervoor hebben we de QR-code, waarmee u eenvoudig de zending volgt. De verlader en de ontvanger moeten dan wél over de app van TransFollow beschikken, want hierin verschijnt de QR-code. Dit is alleen via het afgeschermde platform van TransFollow te gebruiken.

Maar hoeveel dure Ferrari’s of diamanten vervoert u eigenlijk? Niet zo heel veel waarschijnlijk. Want uit de praktijk blijkt dat er bij 85 procent van de verzendingen in Nederland wordt gekozen voor aftekenen via sign on glass. Deze optie wordt ook vaak gekozen omdat dit het dichtst in de buurt komt van het aftekenen van de papieren CMR. Nog eens 10 procent tekent af via ‘zonder akkoord wederpartij’. Dus maar 5 procent kiest bewust voor het uitgebreid volgen van de zending via de QR-code.

Ja-maar 2: de boordcomputer

Er komen in de loop van de tijd steeds meer apps bij, kijk maar eens in uw eigen telefoon. Daarom kan ik me goed voorstellen dat u denkt: ‘Nog een app? Al dat gedoe, dat wil ik niet. Ik wil gewoon mijn boordcomputer gebruiken, lekker makkelijk!’

Dat is geen probleem! De TransFollow-app is naadloos te integreren met de meeste boordcomputers. De integratie kan zelfs zo ver gaan, dat het lijkt alsof de app onderdeel is van de omgeving van de boordcomputer en de vragenpaden. Veel leveranciers van boordcomputers hebben al een integratie met onze app. Een echte win-winsituatie dus.

Kop koffie?

Volgende week kunt u me vinden op het ICT & Logistiek event in de Jaarbeurs in Utrecht op 7 en 8 november. Loop even langs bij onze stand voor een kop koffie en een praatje. Ik ontmoet u graag! 

Imre Koenders
Imre Koenders
Ketenregisseur