arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

ISO-certificering... wat een draak!

DOOR: Bernadette den Uijl, adjunct-directeur

Beurtvaartadres is in het bezit van twee ISO-certificeringen: ISO-27001 (informatiebeveiliging) en ISO-14001 (milieumanagement). Het onderhouden van deze certificaten brengt structuur op belangrijke gebieden. Ook zorgt het ervoor dat we ons bij veel besluiten afvragen of de beveiliging op orde is én of het besluit bijdraagt aan ons milieubeleid.
Bernadette den Uijl, adjunct-directeur

ISO14001

Terwijl het milieu terecht een hot item is in Nederland, Europa en daarbuiten… binnen een kantooromgeving kan het een draak zijn. Beurtvaartadres zit in een relatief nieuw pand. We hebben geen gasaansluiting, zijn voorzien van dubbele beglazing (mogelijk zelfs driedubbel) en de klimaatbeheersing is vrijwel optimaal.

Ons milieumanagementsysteem vraagt ons jaarlijks doelen te stellen, waarmee wij positieve stappen zetten op het gebied van het milieu. Maar hoeveel verbetering mag je nog verwachten in een kantooromgeving? Bij Beurtvaartadres:

  • Sturen we op dubbelzijdig printen (áls er geprint moet worden).
  • Gebruiken we de trap (i.p.v. de lift).
  • Doen we licht uit als er niemand in een ruimte achterblijft.
  • Proberen we slimme kilometers te rijden (áls er gereden moet worden).
  • Stimuleren we het gebruik van leaseauto’s met een A-label (áls er niet gesjoemeld wordt).

Maar na jaren van onderhoud houdt het natuurlijk een keer op.

Invloed op het gedrag van onze klanten

Waar wij wel invloed op hebben zijn de oplossingen die wij aan onze klanten leveren. Zij zullen ook bij moeten dragen aan een beter milieu. Het in de markt zetten van TransFollow (dé e-CMR) is er daar één van. De verwachtingen zijn hoog, maar de snelheid van adoptie in de markt gaat ons niet hard genoeg. En dit vooral met het oog op het milieu! Het liefst willen wij iedereen daarin tegelijk bedienen.  Het zorgt er bij iedere (ISO-)audit weer voor dat we enigszins teleurgesteld moeten melden dat de meerderheid nog erg gehecht is aan het gebruik van papier.

In 2019 doet iedereen mee!

In 2019 zal iedereen die papieren vervoersdocumenten (vrachtbrieven, certificaten of attesten) bij ons afneemt bijdragen aan een beter milieu. In 2019 zullen er namelijk na verkoop van elk vijftigduizendste vervoersdocument, een boom geplant worden. Planten we een boom in Nederland dan ook en één in Oeganda. O.b.v. van ons recente verleden zou het zomaar een bos (of twee) kunnen worden.

Persoonlijk zou ik het ontzettend gaaf vinden als er straks een bos ontstaat waar de transportsector trots op kan zijn. Maar eerlijk is eerlijk…. We zijn nóg trotser als het zover niet komt, omdat papierloos rijden de standaard is geworden.

Trees for All

Het project wordt uitgevoerd door Trees for All. Dit is een stichting en erkend goed doel met CBF-keur. Met het planten van bomen investeren we samen in de aanleg van een nieuw bos én bescherming van een bestaand bos. Wij compenseren het gebruik van papier in de transportsector en Trees for All zorgt hiermee voor herstel van natuur en milieu.

Het bos

Waar er geplant wordt, hoeveel er geplant wordt, hoe hard het groeit? Ik ga u hiervan op de hoogte houden de komende twee jaar. Veel hiervan is natuurlijk afhankelijk van u! Eén ding is in elk geval zeker: sinds dit jaar leveren we samen met u een belangrijke bijdrage aan een groenere wereld voor nu en later. De ISO-auditor is sowieso blij…. Ik lig nog even in een spagaat!

 

UPDATE januari 2020: In 2019 hebben we meer dan 1000 bomen geplant !!!
Het streven in om dit in 2020 te evenaren.

Nieuws

Bernadette den Uijl
Bernadette den Uijl
Adjunct-directeur