CMR (voor vervoer over weg)

De CMR-vrachtbrief verwijst naar het CMR-verdrag. Voor het internationaal vervoer over de weg heeft u de CMR-vrachtbrief nodig. Het meest gangbare model is het internationaal gestandaardiseerde IRU-model. De lay-out is vastgesteld door de leden van IRU, de organisatie voor internationaal wegvoervoer. Het voordeel: u heeft een herkenbaar document voor alle handhavers in de landen die het CMR-verdrag hebben ondertekend!

De Nederlandse CMR-vrachtbrief

De Nederlandse CMR-vrachtbrief kunt u zowel voor nationaal als internationaal vervoer gebruiken. Op dit model zijn namelijk de Algemene Vervoercondities (AVC) van toepassing verklaard op zowel binnenlands als internationaal vervoer. Zo heeft u nog meer duidelijkheid over de [aansprakelijkheden] tussen de afzender, logistieke dienstverlener en geadresseerde.

Let op!

Op onze Engelse, Russische, Duitse en Poolse CMR-vrachtbrief zijn de nationale AVC niet van toepassing verklaard. U kunt deze vrachtbrieven dus enkel gebruiken voor internationaal transport waarop de CMR van toepassing is. En hoewel er veel vraag is naar CMR-vrachtbrieven voor de Belgische markt, kunnen wij deze niet leveren. Wij verwijzen u hiervoor graag naar de Belgische federatie Febetra.

Kies uw eigen uitvoering

De CMR-vrachtbrief bestaat oorspronkelijk uit drie delen. De meest gangbare CMR-vrachtbrief is echter een viervoudig document. Bij het viervoudige document zit een extra deel voor de vervoerder. Dit deel kunt u als bewijs retoursturen aan de afzender. Ook kunt u de CMR-vrachtbrief bestellen als een vijfvoudig document. Dan is een extra kopie toegevoegd.

Blad 1

Rood

Voor de afzender

Blad 2

Blauw

Voor de geadresseerde

Blad 3

Groen

Voor de vervoerder

Blad 4

Zwart

Voor de vervoerder

Blad 5

Zwart

Extra kopie

Printer of pen?

U kunt kiezen uit de CMR-vrachtbrief voor een laserprinter, matrixprinter of pen. Dit zijn dan respectievelijk losbladig vergaarde sets, kettingformulieren of kopgelijmde sets. De losbladige sets (voor de laserprinter) zijn er zowel in volgorde 1-2-3-4 (artikel 3002) als in volgorde 4-3-2-1 (artikel 3004). Welk artikel u nodig heeft, is afhankelijk van hoe uw laserprinter de vrachtbrief print.

Matthijs van Rooijensales en support / (inter-) nationale vrachtbrieven088-5522162