Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


5 redenen waarom de prijs van transportdocumenten stijgt

Blog door Sander Janssen inkoper bij Beurtvaardres: 

Als de balans tussen vraag en aanbod verschuift, beïnvloedt dit de prijzen en levertijden van producten. Op dit moment merken we dat er weinig aanbod is en veel vraag, waardoor het dagelijks leven duurder wordt. Ook de prijs van papier stijgt. In deze blog vertel ik u wat hiervan de oorzaak is, welk effect dit heeft op uw transportdocumenten én hoe we deze prijsstijging bij Beurtvaartadres zo veel mogelijk tot een minimum beperken.Afname papierstroom

Eerst even terug naar het begin, want waarvan wordt papier gemaakt? Het antwoord is hout of gerecycled papier. Twee materialen waar een tekort aan is. Klussers merken het al aan de houtprijzen in de bouwmarkt: de prijs van hout is hoog. Door de aanhoudende coronapandemie werd de productiecapaciteit bij de zagerijen teruggeschroefd, terwijl de mondiale vraag naar hout steeg.

Het bruggetje naar papier is snel gemaakt. Want om papier te maken, is hout nodig. Houtvezels worden vermengd met water, zo ontstaat pulp. Door oudpapier te recyclen is minder nieuw hout nodig. Dat is handig, zeker nu er minder hout beschikbaar is. Bovendien is het is ook nog eens duurzamer. Maar de afgelopen tijd nam de oudpapierstroom af. De grote vraag naar hout en de afname van de oudpapierstroom zorgen ervoor dat er minder pulp gemaakt kan worden.

Stijging energieprijzen

Ook de prijsstijgingen op de energiemarkt hebben een enorme impact op de productiekosten. Deze blog schrijf ik in de winterperiode, en ik merk ik dat het frisser wordt in mijn thuiskantoor. Maar met de huidige energieprijzen wacht ik wel langer dan gebruikelijk voordat ik de verwarming hoger zet. Deze luxe heeft de papierfabriek niet als het papier wil blijven maken. Tijdens het productieproces wordt het water uit de pulp gezeefd en geperst. Daarna wordt de pulp gedroogd. Voor het droogproces is heel veel warmte nodig. Met de huidige energieprijzen, leidt dit tot hogere kosten voor de producent.

Tekort grondstoffen

En daar blijft het niet bij. Want met alleen pulp maak je nog geen hoogwaardig grafisch papier. En van zichzelf is papier niet zelfkopiërend: het papier dat wij gebruiken voor onze transportdocumenten. Om papier zelfkopiërend te maken, vindt een nabehandeling plaats en wordt een aantal grondstoffen toegevoegd.

Maar de mondiale vraag naar grondstoffen stijgt. Een groot deel van de door de papierfabriek benodigde grondstoffen gaat daardoor naar andere industrieën, groeimarkten of werelddelen. Daarbovenop komen vertragingen en stijgende transportkosten door tekorten aan containers en vervoerscapaciteit. Dit is minder gunstig voor de papierfabrieken in Europa.

Onvoldoende productiecapaciteit

Dan is er nog digitalisering. Communicatie gaat digitaal sneller en efficiënter dan ooit. Met als resultaat dat post- en papierstromen afnemen en de vraag naar grafisch papier daalt. Papierfabrieken bouwen hun productiecapaciteit voor grafisch papier af, sluiten helemaal of zetten in op andere (groei)markten zoals karton. Want we zijn massaal online gaan bestellen, waardoor er meer vraag is naar verpakkingsmaterialen. Maar nu de economie weer wordt aangezwengeld, stijgt ook de vraag naar grafisch papier. En papierfabrieken kunnen hun capaciteit onvoldoende of niet tijdig opschalen om aan deze behoefte te voldoen, waardoor de levertijden oplopen.

Stijging prijs grondstoffen

Met alleen papier heb je nog geen drukwerk. Van papier maken drukkerijen de mooiste grafische producten op hun machines. Ook de grondstoffen van de benodigde verbruiksartikelen zoals inkt en drukplaten zijn in prijs gestegen. Kortom: er zijn veel prijsverhogende factoren die transportdocumenten duurder maken. En de levertijd langer.

Dit kunt u doen

Al deze ontwikkelingen geven stof tot nadenken. Samen met onze partners gaan we de uitdaging aan om de prijsstijging tot een minimum te beperken en de beschikbaarheid van transportdocumenten zo hoog mogelijk te houden. Als afnemer van transportdocumenten kunt ons hierbij helpen door uw documenten op tijd te bestellen. We maken goede afspraken, anticiperen tijdig op marktontwikkelingen en zetten in op procesoptimalisatie. Daarbij verliezen we verduurzaming niet uit het oog. Zo vinden we samen de balans terug.

 

Deel deze post
Archief


Even voorstellen: Matthijs van Rooijen