Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment
Milieudocumenten

Begeleidingsbrieven afval en milieu

Wie afvalstoffen transporteert, moet altijd een volledig ingevulde en juiste begeleidingsbrief meenemen

Bestel via de webshop

Volgens artikel 1.1 van de Wet milieubeheer zijn afvalstoffen; alle stoffen, preparaten of producten, waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen. Deze afvalstoffen mogen niet zomaar vervoerd worden. Wie afvalstoffen transporteert, moet altijd een volledig ingevulde en juiste begeleidingsbrief meenemen.

Bij nationaal vervoer gelden er drie belangrijke verplichtingen. Verplichtingen die onafhankelijk van elkaar moeten worden toegepast. Een van deze verplichtingen is het gebruik van de begeleidingsbrief bij het transport. 


Begeleidingsbrief voor vervoer van afvalstoffen

Voor het transporten en afvoeren van afvalstoffen is een begeleidingsbrief nodig. Transporteurs (vervoerders en inzamelaars) zijn verplicht tijdens het transport van afvalstoffen een volledig en juist ingevulde begeleidingsbrief bij zich te hebben. De begeleidingsbrief is vormvast.

Soorten begeleidingsbrieven:


Begeleidingsbrief afvalstoffen

Overige formulieren voor het transport van afval

Het omschrijvingsformulier wordt gebruikt voor het vastleggen van de informatie over de afvalstroom tussen de ontdoener en de ontvanger. In deze overeenkomst worden (verplicht) veel zaken vastgelegd die ook op de begeleidingsbrief vermeld moeten worden. Het omschrijvingsformulier is vormvrij.

Gebruikt u een model van Beurtvaartadres, dan weet u zeker dat u alle benodigde informatie goed vast legt!

De ontvangst of afgifte van afvalstoffen dient (indien u meldingsplichtig bent) gemeld te worden bij het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen. Deze meldingen worden in Nederland voor 99% elektronisch gedaan. Gebruikt u nog papier voor de uw meldingen? Dan hebben wij twee soorten: voor de laserprinter of voor handmatig gebruik.


Veelgestelde vragen over de begeleidingsbrief

In samenwerking met Afvalkennis.nl heeft Beurtvaartadres ook een aparte omgeving ontwikkeld waarin veelgestelde vragen over de begeleidingsbrief worden behandeld. Mocht u bijvoorbeeld op zoek zijn naar wat een meldsystematiek is op de begeleidingsbrief, dan kunt u het antwoord terugvinden op deze eerder genoemde pagina. Meer informatie over begeleidingsbrieven en het transport van afval?

De Stichting Vervoeradres heeft een handboek geschreven waarin in zeer duidelijke taal uitgelegd wordt wat het transport van afval allemaal behelst. Zie rechtsonder op deze pagina de links naar de informatie.

Wilt u uitleg over het correct invullen van de begeleidingsbrief voor afvalstoffen en milieudocumenten? Ook dan kunnen we u helpen. Onze customer service medewerker helpt u graag verder. Ook bieden wij incompany trainingen aan die wij volledig afstemmen op uw praktijk.


Vragen? Bel mij gerust!

Martijn Benist
Specialist Vervoer van Afval

Tel 088 55 22 110 E-mail Stuur een mail