Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


Brexit: alles wat u móet weten over douanevergunningen

Hoe zorgt u dat u uw douanevergunningen voor de Brexit goed geregeld zijn? Welke douanevergunningen zijn een must? En hoe bereidt u zich hier nu al op voor? Ik praat u bij. En deel mijn 5 voorbereidingstips rondom de douanevergunningen.

Brexit is een feit. Dit betekent: u ontkomt niet meer aan douaneformaliteiten als u handelt met het Verenigd Koninkrijk (VK). Ik praat u graag bij over waaraan u moet denken.

#1 Bekijk de aanvraagtermijnen

Voor de afgifte van vergunningen zijn termijnen vastgesteld. Bekijk deze zo snel mogelijk, en selecteer welke op u van toepassing zijn. 

#2 Vraag een EORI-nummer aan

Om met het VK te blijven handelen heeft u een EORI-nummer nodig. Dit is een registratienummer van uw bedrijf bij de Nederlandse Douane. Een EORI-nummer is verplichte kost, het maakt hierbij niet uit of u de aangiftes zelf verzorgt of uitbesteedt.

Bent u al bekend bij de douane, omdat u handelt met andere derde landen? Dan hoeft u niet opnieuw een EORI-nummer aan te vragen. Mijn tip: vraag dit nummer zo snel mogelijk aan en voorkom wachtrijen.. Hier vraagt u uw EORI-nummer aan.

#3 Regel uw ‘registratie elektronisch berichtenverkeer’

Besluit u uw douaneformaliteiten zelf te regelen, dan dient u dit bij de douane te vermelden. U kunt dit doen middels het formulier ‘registratie elektronisch berichtenverkeer’. Zonder deze registratie bij de douane is het niet mogelijk om via uw software met de douane te communiceren.


#4 Importeur? Bekijk artikel 23

Bedrijven die goederen importeren vanuit landen buiten de EU dienen hierover btw af te dragen. Dit geldt na 1 januari ook voor geïmporteerde goederen uit het VK. Deze afdracht kunt u regelen met een aangifte ten invoer. U ontvangt dan voor elke losse aangifte een rekening van de douane.

U kunt ook gebruikmaken van de verleggingsregeling, als omschreven in artikel 23. Door deze regeling neemt u de verschuldigde btw eenvoudig op in uw belastingaangifte van de Belastingdienst. Het voordeel: u hoeft de btw niet direct bij de douane te betalen. U vraagt de regeling hier aan.

#5 Schakel expertise in

Bij Beurtvaartadres helpen we u graag met uw Brexit-uitdagingen. Onze specialisten beschikken over ruime ervaring in im- en exportzaken vanuit en naar derde landen. Bij een no deal-Brexit ligt de handel met het VK straks in diezelfde lijn.

Door onze kennis hebben we snel grip op de nieuwe situatie. We vertalen nieuwe wet- en regelgeving eenvoudig naar begrijpelijke acties voor u, onze klant. En bieden zo handvatten om met Brexit te dealen. Dit doen we onder andere met het nieuwste onderdeel van onze douaneaangiftesoftware, EXPORTPlus.

Dus of u nou basisinformatie nodig heeft of toch uw douanesysteem wil laten inrichten, bij Beurtvaartadres staan we voor u klaar.


Meer weten over de Brexit ? Luister naar onze podcasts!

Graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de Im -en Export en de Brexit ? Beluister dan de BVA podcasts! U kunt het luisteren wanneer het u uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan de auto, het openbaar vervoer of tijdens een rondje wandelen.

Deel deze post
Labels
Archief


Praktijkverhaal: optimale logistieke processen in de bouw met TransFollow