Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


Brexit en veredeling: hoe zit dat precies?

Misschien komt het niet direct bij u op, maar als u ná 1 januari 2021 handelt met het VK kunt u gebruikmaken van veredeling. Dit zal niet direct op grote schaal ingezet worden, of voor elk bedrijf interessant zijn. Maar het is wel handig als u de regeling kent en weet hoe u hiermee omgaat. Het kan u mooie voordelen geven.

De veredelingsregeling bestaat uit twee varianten: actieve veredeling en passieve veredeling. Voor het handelen met het VK is vooral actieve veredeling interessant. Waar u bij veredeling zeker op moet letten? De juiste vergunningen, invoerrechten, btw en de im- en exportaangifte. Ik leg graag uit wat veredeling precies inhoudt en welke kansen en mogelijke valkuilen er zijn. Belangrijk: ik ga er in mijn uitleg vanuit dat er geen allesomvattend handelsakkoord meer komt.

Actieve veredeling

Onder veredeling verstaan we het bewerken, verwerken, vernietigen of herstellen van goederen zonder dat u hier invoerrechten of btw over betaalt. Een voorbeeld: u importeert goederen uit land X naar de Europese Unie (EU). U bewerkt ze in Nederland en voert ze weer uit, terug naar land X of Y. Met de regeling actieve veredeling betaalt u géén invoerrechten of btw. Mits u de goederen niet in Nederland of de EU op de vrije markt brengt.

Hiervoor heeft u de juiste veredelings-vergunningen nodig. Ook geeft u een borg (bankgarantie) aan de douane. Dit is een ‘stok achter de deur’: het weerhoudt u om alsnog de goederen op de Europese vrije markt te brengen. U doet zowel een im- als export-aangifte, omdat de goederen na bewerking de EU vertalen. Denk bijvoorbeeld aan een technisch hoogstaande machine die uit het VK naar Nederland komt voor groot onderhoud en inspectie, en daarna weer teruggaat naar VK.


Veredeling en Brexit

Omdat de Nederlandse en Britse economie redelijk op elkaar lijken, verwacht ik geen grote actieve of passieve veredeling tussen Nederland en het VK. Voor bulkgoederen gebeurt dit sowieso niet, maar wel voor eventuele nicheproducten. Dit betekent niet dat Nederlandse ondernemers straks niet met (actieve) verdeling te maken krijgen. Houd hier dus rekening mee. Verder zie ik kansen voor Nederlandse bedrijven om zich hierin te specialiseren, zoals fabrikanten van hoogwaardig melkpoeder voor babyvoeding.


Beurtvaartadres als back-up

Het is goed om te weten waar u de juiste kennis over veredeling ophaalt. Er zijn veel uitzonderingen rondom veredeling, en die kunnen vragen oproepen. Hoe zit het bijvoorbeeld met veredeling en loonwerk met grondstoffen van de klant? Welke specifieke vergunningen heeft u nodig? En waar vraagt u het juiste CvO op?

U ziet: de veredelingsregeling is maatwerk. Onze specialisten staan daarom voor u klaar. En met de aangiftesoftware van Beurtvaartadres maakt u eenvoudig de import- en exportaangifte op. Voor vragen of meer informatie over de veredelingsregeling kunt u telefonisch contact opnemen met onze Servicedesk.

Deel deze post
Labels
Archief


Handelen met het VK: hoe ziet dat er nu eigenlijk uit?