Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


VK verlaat EU en komt met het ‘douane-ingroeimodel’

Over minder dan 200 dagen is het D-day voor Brexit. Dat is nu helemaal zeker. De Britse overheid dient namelijk officieel geen verzoek in bij de EU tot verlenging van de transitieperiode. De stelregel voor de komende maanden voor Nederlandse ondernemers blijft: bereid je voor!

Op 31 december 2020 verlaat het VK dus echt de Unie. Er wordt nog onderhandeld, maar aan beide kanten van de Noordzee worden nu alvast de laatste voorbereidingen getroffen. Zo ook door de Britse douane. Om goed te weten wat er aan die kant op im- en exportgebied allemaal verandert, legde ik mijn oor te luister bij een bevriende Britse douane-expert.

De EU-kant

Bij de situatie zoals ik die hieronder schets ga ik ervan uit dat er de komende maanden geen (volwaardig) vrijhandelsakkoord meer wordt gesloten. De kans hierop wordt met de dag kleiner. Vanaf de allereerste dag dat de Britten de Unie verlaten worden ze door de EU gezien als ‘een derden land’. Dit betekent dat de grensprocedures van de Unie, zoals vastgelegd in het douanewetboek (DWU), vanaf dan gelden.

De Britse kant

De Britse overheid heeft net de eerste versie gepresenteerd van de gefaseerde aanpak van de uitvoering van de grensformaliteiten tussen het VK en de EU. Dit noemen de Britten zelf het douane-ingroeimodel. Om de Britse industrie tegemoet te komen hanteren de Britten drie fasen van controles en de douaneprocedures: een ingroeimodel. Vanaf 1 januari 2021 geldt voor zes maanden een tijdelijk vereenvoudigde aangifteprocedure: de ‘Douane Vracht Vereenvoudigde-procedure’. Voor een aantal goederen geldt deze procedure niet. Hiervoor zijn er drie fasen bedacht.

 3 fasen

  • Fase 1: Deze fase loopt tot april 2021. Bedrijven krijgen maximaal zes maanden uitstel om de douaneformaliteiten af te ronden. Controles vinden alleen plaats op goederen met een hoog risico, denk aan accijnsgoederen als alcohol en tabak. Bedrijven bepalen zelf welke methode ze toepassen bij de btw voor invoer.

  • Fase 2: Deze fase loopt vanaf april 2021. In deze fase moeten alle producten van dierlijke- en plantaardige oorsprong, zoals melk, eieren, vlees en honing, vooraf worden aangemeld en worden aangeleverd met de juiste gezondheidscertificaten.

  • Fase 3: Deze fase begint vanaf juli 2021. Vanaf dan gelden de volledige grensprocedures voor alle goederen, import én export.

Er is nog een uitzondering: voor goederen met eindbestemming Noord-Ierland gelden onder het terugtrekkingsakkoord specifieke regels en processen. Deze worden later bekend gemaakt en hangen nog af van de verdere onderhandelingen tussen het VK en de EU.

Verdere onderhandelingen

Nu de grootste coronastorm voorlopig is gaan liggen en de definitieve Brexit-datum steeds dichterbij komt, wordt er weer meer onderhandeld. De Britse onderhandelaar David Frost verwacht vanaf 1 juli intensieve onderhandelingen. Het grote doel hierbij is een deal met daarin een vrijhandelsovereenkomst. Dit verandert ook direct de noodzaak tot grensprocessen.

Blijf up-to-date

De ervaring van de afgelopen jaren leert dat het Brexit-nieuws zich de komende maanden weer snel op zal gaan volgen. Met veel wendingen, mogelijke Brexit gevolgen en nieuwe inzichten. Vanuit Beurtvaartadres zit ik bovenop het nieuws en duidt het waar nodig. Mijn doel hierbij is vooral om goed inzichtelijk te krijgen waar Brexit nu écht heengaat en wat dit betekent voor de Nederlandse transportsector.

Op vrijdag 3 juli organiseert onze partner evofenedex een gratis webinar over de Brexit. U kunt zich hier aanmelden. Daarnaast kunnen we u vanuit Beurtvaartadres ondersteunen bij het Brexit-proof maken van uw organisatie. Lees er meer over, of neem contact op met mij of een van mijn gespecialiseerde collega’s.

Interesse? Neem direct contact op

Ridvan Taci
Business Unit Manager Im -en Export

Tel 06-119 191 41 E-mail Stuur een mail 


Deel deze post
Labels
Archief


Verzekerd van de juiste douane-afwikkeling in het VK