Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


Brexit: Portbase-melding vergeten, sta straks niet stil bij de ferry!

Het grote Brexit-doemscenario: kilometerslange files en stilstaande vrachtwagens richting de ferry’s en terminals. Of dit helemaal werkelijkheid gaat worden, dat weten we nog niet. Wel is er nu een laatste back-up die de chauffeur in de file nog kan inschakelen: Portbase Service van Beurtvaartadres.

Een mogelijke oorzaak van de opstoppingen: het niet hebben van een Portbase-melding. Vanaf 1 januari 2021 is deze melding samen met de uitvoeraangifte verplicht in Nederlandse havens. De verwachting is dat vooral chauffeurs van buiten Nederland de (voor)aanmelding gaan vergeten. Met als resultaat urenlange vertraging aan de grens.


Een doemscenario voorkomen

Eén van de Brexit-veranderingen is het aanmelden van een zending bij Portbase. Dit geldt alleen als u vanuit een Nederlandse haven per schip of ferry exporteert naar het VK. Iedere vracht moet ná 1 januari voorzien zijn van een uitvoeraangifte en een Portbase-melding.

Portbase is het digitale systeem waarin de transporteur of de vervoerder de zending meldt. Dit zorgt voor een snelle, digitale en slimme afhandeling van zendingen vanuit de Nederlandse havens. In Portbase doet u vooraf al een (voor)aanmelding van de zending. Zo rijdt u de ferry op en ondervindt u geen vertraging. Mits de digitale zaakjes op orde zijn.


Last minute aanmelden

De aanvraag van een Portbase-account kost tijd. De verwachting is dat dit door alle Brexit-drukte verder oploopt. Vervelend als u straks de Portbase-melding bent vergeten en de vrachtwagen de oversteek naar het VK niet kan maken. Een flinke extra vertraging van 24 tot 48 uur is zo opgelopen.

Om dit doemscenario te voorkomen heeft Beurtvaartadres Portbase Service ontwikkelt. Hiermee kan de chauffeur ter plekke en binnen enkele minuten via een aparte procedure toch de Portbase-melding doen. Via onze site meldt de chauffeur de vracht aan, rekent af en doet direct de melding.


Tijd terugwinnen

Als alle gegevens correct worden ingevoerd, is de aanmelding binnen een paar minuten geregeld en gevalideerd. En kan de zending toch nog met de ferry mee. De verwachting is dat vooral buitenlandse chauffeurs de Portbase-melding gaan missen, daarom kan op de site de melding in meerdere talen worden gedaan. Zo voorkomen we met z’n allen onnodige opstoppingen in de Nederlandse havens.

Meer weten over Portbase Service van Beurtvaartadres. Neem contact op met de Import en Export Servicedesk. Onze experts helpen u graag verder.


Deel deze post
Labels
Archief


Eerste papierloze en volledig traceerbare container succesvol afgeleverd met Blockchain DELIVER