Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


Brexit: wat is nu de deal?

Het kan u niet zijn ontgaan: het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Na jaren getouwtrek stapt het VK op 31 januari 2020 uit de EU met een terugtrekkingsakkoord, precies om middernacht Nederlandse tijd. Een historische gebeurtenis, met gevolgen voor u als ondernemer.

Die veranderingen merkt u pas op z’n vroegst 1 januari 2021. Tot die tijd blijft in principe alles bij het oude. Pas daarná krijgt u te maken met douaneformaliteiten. Hoe deze er precies uitzien? Dat wordt het komende jaar duidelijk. Dan weten we ook of het gevreesde no deal-scenario écht wordt afgewend.

Eerst een overgangsperiode

Het terugtrekkingsakkoord luidt de laatste stap vóór de definitieve Brexit in: de start van een overgangsperiode. Deze loopt tot en met 31 december 2020. Een krap jaar waarin het VK en de EU in overleg hun ‘scheidingspapieren’ proberen te regelen. De manier waarop bepaalt of het VK de EU met of zonder handelsakkoord verlaat.

Een kleine disclaimer: de overgangsperiode kan één keer met twee jaar worden verlengd. Als het aan premier Johnson ligt komt die verlenging er niet. Maar eerlijk is eerlijk, er sneuvelden al eerder voornemens. We houden u op de hoogte.

Nog geen actie, behalve voorbereiding

Tot alle spelregels zwart op wit staan, blijven de huidige EU-regels ook gelden in het VK. En verandert er voor u dus niets. Pas als de nieuwe regels van kracht zijn en het VK officieel geen onderdeel meer is van de Europese markt en douane-unie, worden douaneformaliteiten relevant. Dat is dus op zijn vroegst op 1 januari 2021.

Ons advies: gebruik de overgangsperiode voor de laatste voorbereidingen. Dit kost tijd en inspanning, zeker als u handelt met het VK. Wie afwacht, riskeert lange wachtrijen voor het douaneloket. Begin dus zo snel mogelijk.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Brexit, we staan voor u klaar. De experts van onze Im- en export Servicedesk beantwoorden al uw Brexit-vragen. Bellen kan ook: 088 55 22 152.

Meer Brexit Nieuws beluister onze Podcasts!

Graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de Im -en Export en de Brexit ? Beluister dan de BVA podcasts! U kunt het luisteren wanneer het u uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan de auto, het openbaar vervoer of tijdens een rondje wandelen.

 

Deel deze post
Archief


CB implementeert TransFollow voor België