Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


Douane verschuift overgangsdatum DMS naar 1 juli 2023

De Nederlandse douane verschuift de datum waarop IIAA-vergunninghouders uiterlijk moeten overstappen op het nieuwe Douane Management Systeem (DMS) naar 1 juli 2023. De oorspronkelijke overgangsdatum was 1 januari 2023.

Dit betekent dat bedrijven hun gegevens tot 1 juli 2023 kunnen aanleveren volgens de huidige systematiek. De douane zet deze gegevens dan zelf om naar de nieuwe datasets.

Let op: overgangsscenario is bepalend

De uitgestelde overgangsdatum betekent niet dat alle IIAA-vergunninghouders op 1 juli 2023 kunnen overstappen naar DMS. De douane hanteert een overgangsscenario, met daarin de volgorde waarop de verschillende typen IIAA-vergunninghouders overgezet kunnen worden. De douane bepaalt deze volgorde in overleg met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Wanneer de douane dat precies doet, is nog niet bekend.

Gebruik GPA blijft mogelijk

Vanuit Brussel is bepaald dat bedrijven die (nog) niet zijn overgestapt, de Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA) kunnen blijven gebruiken. Het is dan aan de douane die data aan te leveren conform de nieuwe dataset van de EU.

 

Deel deze post
Labels
Archief


ICT & Logistiek 2021: is de logistieke sector klaar voor de toekomst?