Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


ICT & Logistiek: ontdek hoe de douaneformaliteiten verder digitaliseren

Op ICT & Logistiek is ook volop aandacht voor de dynamische wereld van de douane. Een vakgebied waarin veel gebeurt en de actuele ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen. Im- en exportmanager Ridvan Taci geeft op elke beursdag een presentatie over de veranderingen en digitalisering van de douaneformaliteiten.

De verzorging van de douaneformaliteiten gaan steeds meer digitaal. Het moment van volledige digitalisering komt steeds dichterbij. Dit vraagt om andere vaardigheden en een nieuw kennisniveau. Over deze vraagstukken en bijbehorende oplossingen zal het veel gaan op ICT & Logistiek.


Waarom is de verdere digitalisering goed?

Ridvan: “Ik juich deze verdere digitalisering toe. Al vraagt het van kleinere partijen die af en toe te maken krijgen met douaneformaliteiten, om een andere manier van werken. De ‘digitale trein’ is vertrokken en gaat alleen maar sneller rijden. Er is geen weg meer terug! Ik zie tal van voordelen, nu al en zeker voor in de nabije toekomst. Zo is de verwerkingstijd al optimaal, binnen enkele seconden krijg je een acceptatiebericht. Hierdoor vinden de controles veel efficiënter plaats.”

“Deze efficiëntieslag is nu gaande. Verder komen innovaties als big data, blockchain en AI in rap tempo op en worden controles en risicoanalyses in de toekomst volledig digitaal aangestuurd. Hoe deze ontwikkelingen precies gaan? Daar ga ik in mijn presentatie dieper op in.”


Wat verwacht je van ICT & Logistiek?

“Ik heb er heel veel zin in. Het is altijd leuk om vakgenoten te spreken en ook bij andere organisaties en bedrijven uit de sector rond te kijken. Daarnaast is ICT & Logistiek voor mij hét moment om even ‘de thermometer in de sector te hangen’. Als je veel mensen spreekt, kom je er nog beter achter welke vraagstukken er in de sector spelen en aan welke diensten en ondersteuning er behoefte is.”


Waar gaat jouw presentatie op ICT en Logistiek over?

“Ik ga dieper in op hoe de douaneformaliteiten digitaal worden afgehandeld en wie nou eigenlijk met wie communiceert. Want waar wordt specifiek op gelet en hoe wordt een mogelijke controle bepaald? Verder vertel ik over de digitale douanewereld van de toekomst. Hoe begon het ooit in het verre verleden, wat is er nu allemaal mogelijk en hoe ziet het er over pakweg tien jaar uit? Ook vertel ik hoe al deze digitale vernieuwingen aansluiten bij de wensen van de markt én welke nieuwe kansen hierdoor ontstaan! Ik geef iedere dag één presentatie.”


Met welke vragen kunnen bezoekers bij jou terecht?

“Alle vragen op im- en exportgebied en de bijbehorende douaneformaliteiten zijn welkom. De praktijk leert dat veel vragen gaan over onze applicaties voor de douaneformaliteiten en de nieuwste ontwikkelingen. Ook vragen over de Brexit en KvK-gerelateerde zaken komen voorbij. Het worden drie heel interessante dagen, waar wij als team erg naar uitkijken. We zien u graag op onze stand tijdens ICT en Logistiek. De koffie staat klaar!”


Deel deze post
Labels
Archief


Digitale aanvragen zijn voordelig én de tijd vraagt erom