Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


Nieuw EU-systeem voor uniestatusbewijzen T2L en T2LF

Per 1 maart 2024 wordt het verplicht om gebruik te maken van het nieuwe Europese systeem, genaamd Proof of Union Status (PoUS), voor het verkrijgen van uniestatusbewijzen T2L en T2LF. Voor deze aanvragen dient u het EU Customs Trader Portal te raadplegen.


Proof of Union Status is een informatiesysteem op Europees niveau, ontworpen om uniestatusbewijzen te verstrekken en de reeds afgegeven bewijzen te verifiëren.


Momenteel is de Douane bezig met de implementatie van dit systeem, wat plaatsvindt in twee fasen:

  • Fase 1: Vervanging van het traditionele papieren T2L- en T2LF-document.
    Deze fase is afgerond op 1 maart 2024.
  • Fase 2: Introductie van het elektronische Customs Goods Manifest, waarmee u uniestatusbewijzen voor meerdere zendingen en goederen kunt aanvragen en controleren. 
    Deze fase is afgerond in het derde kwartaal van 2025.


Bewijsregistratie in Gecentraliseerde Database

Elk uniestatusbewijs dat in het nieuwe systeem wordt aangevraagd, wordt voorzien van een Movement Reference Number (MRN). Deze verstrekte bewijzen worden opgeslagen in een centrale database, waardoor ze toegankelijk zijn in alle lidstaten. Bij het binnenbrengen van uniegoederen dient u de MRN van het uniestatusbewijs door te geven aan de desbetreffende Douane.


Op dit moment voert de Douane tests uit op het nieuwe systeem. Gebruikers van T2L- en T2LF-documenten ontvangen medio januari/februari 2024 informatie over hoe het systeem eruit gaat zien.

eHerkenning niveau 3

Om gebruik te maken van het nieuwe systeem, is het noodzakelijk dat u inlogt op de EU Customs Trader Portal. Hiervoor is eHerkenning niveau 3 vereist. Als uw organisatie nog niet beschikt over eHerkenning niveau 3, kunt u dit aanvragen bij een door de Rijksoverheid erkende dienstverlener. Houd er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voordat u over eHerkenning beschikt.

Vragen of meer informatie

Wilt u meer weten hierover? Stel uw vraag en neem contact op met onze im- en export Servicedesk via e-mail of bel 088 55 22 110.


Neem contact op

John Jochems
Im -en Export Servicedesk

Tel 088-55 22 152 E-mail Stuur een mail 

Deel deze post
Labels
Archief


Bezoek Beurtvaartadres op het Zeeland Connect Jaarcongres