Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


Waarom veranderen mijn bescheidcodes?

Wellicht komt het u bekend voor: bij export van goederen gaat er iets mis. U krijgt een melding: de ingegeven bescheidcode is incorrect. Toch gebruikt u al jaren dezelfde codes. Waarom zijn deze ineens veranderd?

Verlaten uw goederen het douanegebied van de Europese Unie? Dan moet u uitvoeraangifte doen bij de douane. Een van de stappen in het aangifteproces is het vermelden van de bescheidcodes. En daar gaat het soms mis. 

Bescheidcodes

Met vermelding van bescheidcodes toont u aan of de uitvoergoederen mogelijk in aanmerking komen voor dual-use. Er is sprake van dual-use als goederen zowel een civiele als militaire bestemming kunnen hebben. Met een bescheidcode laat u bijvoorbeeld zien dat u een vergunning bezit voor de desbetreffende goederen. Of u bewijst hiermee dat er geen vergunning verplicht is, dan is het een ‘fictief bescheid’.  

Onjuist of overbodig

Voor veel bedrijven is het exportproces geen dagelijkse taak. Vaak gaat het eerst jaren goed, want er is een vast format voor het opmaken van de aangifte. Totdat bedrijven ineens een melding krijgen dat de bescheidcodes niet correct zijn. Het aangifteproces wordt dan stilgelegd.   

Waarom?  

Er zijn verschillende redenen waardoor bescheidcodes veranderen. Bijvoorbeeld als er strubbelingen of conflicten ontstaan tussen het invoerland en uitvoerland. Als een land in een conflict raakt, worden er soms sancties opgelegd. Het gevolg: er vindt een verandering in bescheiden plaats. Met deze sanctie voorkomt het land dat de uitvoergoederen voor andere doeleinden worden gebruikt dan bedoeld is.   

Blijf op de hoogte 

In de handleiding van de Douane Tarief Voorziening (DTV) vindt u alle bescheiden terug. Elke nacht tussen 00.00 en 2.00 uur vindt er een update plaats. Het is dus verstandig om regelmatig de DTV in de gaten te houden. Zo wordt u op tijd ingelicht over de mogelijke effecten voor uw exportproces.  

Deel deze post
Labels
Archief


TransFollow: stapelvervoer vs multimodaal vervoer