Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


Let op: nieuwe definitie exporteur verplicht vanaf 1 oktober 2020

In 2019 heeft de douane besloten dat de ‘exporteur’, zoals deze in de douaneaangifte vermeld wordt, in de EU gevestigd moet zijn. De douane hanteert nu nog een gedoogperiode voor het oude begrip ‘exporteur’. Dit verandert per 1 oktober 2020. Bedrijven moeten zich hierop dus direct goed voorbereiden!

Vanaf het laatste kwartaal van 2020 bent u dus verplicht om de nieuwe definitie van het begrip ‘exporteur’ te hanteren. Dit heeft vooral gevolgen voor verkooptransacties door (Nederlandse) verkopers onder de Incoterm Ex Works (EXW). En mogelijk ook voor andere Intercoms. Dit betekent dat u een aantal zaken direct moet aanpassen als u zaken doet met partijen buiten de EU.


De nieuwe situatie

Vanwege de coronacrisis wordt er tot op heden nog niet strikt toegezien op de definitie ‘exporteur’. Daarom is het tot 1 oktober toegestaan om in vak 2 (Afzender/Exporteur) van de uitvoeraangifte een niet in de EU gevestigde exporteur te vermelden. Dit verandert nu dus. Met andere woorden: vanaf 1 oktober moet de exporteur in de EU gevestigd zijn.

Eerder werd door de douane gemeld dat de strikte handhaving van de definitie ‘exporteur’ gekoppeld zou worden aan het einde van de coronamaatregelen. Dit is dus niet het geval. Daarom is het belangrijk dat bedrijven zich nu direct goed voorbereiden op het werken vanuit de nieuwe definitie.


De gevolgen

Het verplicht gebruiken van de nieuwe definitie heeft gevolgen voor exporteurs waarvan de afnemer buiten de EU zit, en waarbij de afnemer het vervoer en de aangifte verzorgt. Bijvoorbeeld bij de ICC Incoterms® 2020-regel Ex Works (EXW).

Nu mag er nog een exporteur van buiten de EU vermeld worden. Vanaf 1 oktober mag dit niet meer. U moet dus een (andere) partij uit de EU als exporteur vermelden. Bijvoorbeeld: de Nederlandse verkoper, de expediteur of eventueel zelfs de transporteur. In de praktijk betekent dit overleggen met de logistieke dienstverlener hoe deze uitdaging op te lossen.


Nu actie ondernemen

Grote kans dus dat er voor uw onderneming op korte termijn een en ander verandert bij de douaneformaliteiten. Logisch dus dat u zich hierop voorbereid. De nieuwe ‘modelovereenkomst’ die evofenedex en FENEX hebben ontwikkeld helpt hierbij. Zij hebben twee nieuwe modelovereenkomsten opgesteld:

  • Een twee partijenovereenkomst voor tussen opdrachtgever en expediteur

  • Een drie partijenovereenkomst voor tussen koper, verkoper en expediteur

U vindt beide overeenkomsten met een toelichting op de website van evofenedex. Vanuit Beurtvaartadres adviseren wij u ook om deze modelovereenkomst’ te gebruiken.

Heeft u nog vragen? Schakel dan onze import en export Servicedesk in. Onze douane-experts zitten voor u klaar en beantwoorden graag uw vragen en helpen u verder.

Deel deze post
Labels
Archief


ICT & Logistiek: ontdek hoe de douaneformaliteiten verder digitaliseren