Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment
Im- en Export

Welke documenten heeft u nodig voor export naar Turkije?

Neem contact op

Uw producten importeren vanuit, of exporteren naar, Turkije. De Europese Unie en Turkije hebben sinds 1995 een handelsrelatie met elkaar en zijn dus verbonden via een douane-unie. Hierdoor hoeft een Turkse importeur of exporteur voor de meeste producten uit de Europese Unie geen invoerrechten te betalen. Hoeft u geen invoerrechten over uw product te betalen? Dan bent u verplicht om bewijslast aan de douane te leveren.


De uitvoeraangifte

Gaat u importeren of exporteren naar een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan krijgt u te maken met douaneformaliteiten. Als exporteur moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte'. In dit geval een EU-A aangifte genoemd. Deze aangifte geldt voor alle goederen die:

  • in de EU zijn gemaakt
  • in het vrije verkeer zijn gebracht
  • de EU hebben verlaten

Het ATR-certificaat

Voor korting op of vrijstelling van invoerrechten kunt u (of de geadresseerde in Turkije) bij export gebruikmaken van het ATR-certificaat. Voor landbouwgoederen en staalproducten heeft u hiervoor een EUR1-document nodig.

Voor het aanvragen van een ATR via onze servicedesk hebben wij van u een handelsfactuur en/of paklijst nodig (met gewichten en eventueel het aantal colli).


Het Certificaat van Oorsprong (CvO)

Voor export van goederen naar een land buiten de EU kan het zo zijn dat u een Certificaat van Oorsprong nodig heeft. Ook als u beschikt over een ATR-certificaat, kan de Turkse douane toch om een Certificaat van Oorsprong (CvO) vragen. Hiermee toont u aan in welk land het product is gemaakt. Zonder certificaat kan de invoer in het land van bestemming problemen veroorzaken.

Een Certificaat van Oorsprong kan nodig zijn om:

  • Handelspolitieke redenen, Landen nemen het liefst hun eigen industrie of landbouw in bescherming
  • Politieke redenen, Hieronder vallen bijvoorbeeld boycot-bepalingen

De (digitale) CMR

U heeft een CMR-vrachtbrief (buitenlandse vrachtbrief) nodig voor (inter)nationaal vervoer over de weg. Net als 55 andere landen tekende Turkije het CMR-verdrag, een overeenkomst die het gebruik van de CMR verplicht stelt.  

Daarbij is de CMR ook nuttig. Bij goed gebruik geeft het zekerheid over informatie, zoals de afzender, vervoerder en geadresseerde. Maar ook over zaken als het aantal colli, het gewicht, rembours, bijzondere instructies en uiterlijke staat van goederen.

Kunt u ook de digitale vrachtbrief gebruiken bij export naar Turkije? 

Turkije is één van de 25 landen die het e-CMR protocol heeft geratificeerd. Dat betekent dat de digitale vrachtbrief bruikbaar is bij export van uw product naar Turkije.  Naast de juiste informatie over de lading, bevat de digitale vrachtbrief ook de juridische overeenkomst tussen de drie partijen (afzender, vervoerder en ontvanger).

Ook biedt de e-CMR u de voordelen van:

  • minder administratieve handelingen
  • lagere faalkosten
  • een gestroomlijnd transport
  • inzicht in de volledige supply chain 

Interesse? Neem direct contact op

Sebastiaan Vlaming
Im -en Export Sales

Tel 06-531 067 71 E-mail Stuur een mail