arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat
Image

Kostenbesparing middels digitalisering van vrachtbrieven, hoe werkt dat?

Wanneer u als onderneming overweegt om de overstap naar digitale vrachtbrieven te gaan maken is een logische vraag: wat levert dit mij op?
Logischerwijs is daarbij het onderwerp kostenbesparing een belangrijke.

Om uw logistieke doelstellingen jaarlijks te kunnen bereiken is het van belang dat u blijft innoveren. Kosten besparen in de logistiek is immers niet altijd makkelijk. wij hebben veel ervaring opgedaan in dergelijke trajecten en zien dat de besparing niet bij elke onderneming op dezelfde wijze gerealiseerd wordt.

Om u een geanonimiseerd voorbeeld te geven:

Een grote verlader heeft 10 docks en ontvangt hier dagelijks 80 vrachtwagens om goederen te laden.
De doelstelling binnen dit bedrijf is om te groeien naar 100 vrachtwagens per dag. Dit lijkt onmogelijk omdat dit niet te realiseren vanwege de tijd die men kwijt is aan het afhandelen van het laadproces. 
De afhandeling tijdens het laden omvat meerdere checks waarvoor de chauffeur zich fysiek dient te melden. Denk aan het ontvangen van zijn vrachtbrief, het aanpassen van de exacte aantallen geladen goederen en het krijgen van een definitief ondertekend akkoord voor het laden.

Een intensief proces waarbij zijn fysieke aanwezigheid aan een balie enkel verplicht is. Dit vanwege het feit dat de vrachtbrief op papier is gedrukt en dit de enige wijze is om de gegevens te bekijken.
U voelt al waar het heen gaat, digitaliseert dit bedrijf zijn proces middels de implementatie van de digitale vrachtbrief, dan ontstaat er meer tijdswinst in bovenstaande procedure. Hierdoor kan dit bedrijf alsnog de capaciteit opschalen voor hun docks zonder grote investeringen. Tevens neemt de kwaliteit en inzichtelijkheid in het document alleen maar verder toe.

Zo realiseert men dus een besparing in tijd, welke weer valt uit te drukken in geld. Hoe verleidelijk het ook is om daar een € teken aan te hangen voor u, het is natuurlijk voor elke logistieke onderneming anders.

De eerste stap is om uw huidige logistieke proces kritisch onder de loep te nemen.

  • Waar valt winst te behalen?
  • Welke handelingen klinken voor u als onnodig of wellicht ‘’dubbel werk’’ ?

Naast het reviewen van uw huidige proces is het ook interessant om na te denken over de winst die u kunt behalen met de beschikbare informatie van uw transport. Door de digitale vrachtbrief  beschikt u sneller over deze informatie, in de door u aangewezen systemen.

  • Zijn de juiste goederen geladen?
  • Is men tijdig op pad gegaan na het laden?
  • Is er een foto van een beschadiging beschikbaar?

Gegevens dus die nodig zijn om tijdig te kunnen handelen en management by exception te kunnen toepassen. Snel juiste informatie beschikbaar hebben kan van grote toegevoegde waarde zijn voor uw organisatie en uw partners.

De digitale vrachtbrief is een intrigerend product omdat het u op diverse vlakken veel kosten kan besparen, in de handeling zoals in het hierboven door mij gegeven voorbeeld, maar ook door inzicht te verschaffen in uw supply chain. En dan hebben we nog niet gesproken over de arbeidsintensieve processen om het papieren document te controleren en archiveren.

Diverse studies geven u dan ook diverse cijfers in de te realiseren besparingen. Naar mijn mening is de belangrijkste stap die u kunt zetten om de kostenbesparing van de digitale vrachtbrief inzichtelijk te maken: Kijk hoe uw huidige logistieke proces geoptimaliseerd kan worden.

Wij helpen u hier graag bij!

Nieuws

Wij denken graag mee en delen onze ervaringen graag!

Paul Knoop
Business Unit Manager Digitale vrachtbrief