Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment
Im- en Export

​Wat zijn incoterms en welke varianten bestaan er?

Neem contact op

Koopt of verkoopt u goederen over de grens? Dan is het raadzaam om gebruik te maken van incoterms®

Wat zijn incoterms®?

Incoterms® zijn gestandaardiseerde internationale leveringsvoorwaarden die wereldwijd toepasbaar zijn. De Incoterms® werden in 1936 in het leven geroepen voor de International Chamber of Commerce (ICC). De voorwaarden beschrijven alle verplichtingen, risico’s en kosten bij internationale transacties tussen de koper en verkoper. Zo maakt u afspraken over het transport, vergunningen, douaneformaliteiten, verzekeringen en plaats van levering. U regelt bijvoorbeeld:

 • Wie het transport verzorgt en tot welke locatie
 • Wie verantwoordelijk is voor verzekeringen, machtigingen, vergunningen, documenten en douaneformaliteiten
 • Wanneer het risico van verlies of schade overgaat van de verkopende naar de kopende partij

Let op: met Incoterms® maakt u alléén afspraken over het transport. Zaken als betalingsvoorwaarden en prijsafspraken vallen hier niet onder.


Waarom incoterms® opnemen?

Nu vraagt u zich misschien af: waarom zou ik Incoterms® opnemen in mijn overeenkomst, als ik al gebruikmaak van eigen voorwaarden? Allereerst zijn de ICC Incoterms® internationale standaardregels. Ze zijn in meer dan 30 talen beschikbaar, waardoor misverstanden en (financiële) risico’s tot een minimum worden beperkt. Het resultaat: soepele transacties voor beide partijen.


Welke soorten Incoterms® zijn er?

De Incoterms® zijn onderverdeeld in 11 verschillende leveringsvoorwaarden – de zogenaamde Incoterms®-regels. Zo bestaan er o.a. CIF incoterms, CPT infoterms en FOB incoterms. Welke regel voor u van toepassing is, verschilt per situatie. Dit hangt onder meer af van het soort vervoer én de wensen van u en uw handelspartner. Hieronder vindt u een overzicht van de 11 varianten waaruit u kiest:


 • EXW - EX Works / Af fabriek.
 • FCA - Free Carrier / vrachtvrij tot vervoerder.
 • CPT - Carriage Paid To / vrachtvrij tot.
 • CIP - Carriage and Insurance Paid To / vrachtvrij incl. verzekering tot.
 • DPU - Delivered at Place Unloaded / geleverd ter bestemming en gelost.
 • DAP - Delivery at Place / aflevering op plaats.
 • DDP - Delivery Duty Paid / Franco inclusief rechten.
 • FAS - Free alongside Ship / vrij langszij schip.
 • FOB - Free on Board / vrij aan boord.
 • CFR - Cost and Freight / kostprijs en vracht.
 • CIFCost, Insurance and Freight / kostprijs, verzekering en vracht.

Wilt u advies over welke Incoterms®-regel het beste aansluit op uw specifieke situatie? Onze Servicedesk adviseert u graag

 

Elke 10 jaar nieuwe Incoterms®

De International Chamber of Commerce publiceert elke 10 jaar nieuwe Incoterms®. Zo werden dit jaar de Incoterms® 2020 gelanceerd: de opvolger van de Incoterms® 2010. Er bestaan dus geen Incoterms® 2019. Hoewel u vrij bent om zelf te kiezen welke Incoterms® u hanteert, is het aan te raden om de meest actuele te gebruiken, in dit geval de Incoterms 2020.


Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of bent u benieuwd welke Incoterms® het beste aansluiten op uw transport? Neem dan een kijkje op de website van Stichting Vervoeradres of neem contact op met de specialisten van onze Servicedesk. Zij vertellen u graag meer en kunnen u goed adviseren.

Interesse? Neem direct contact op

Ridvan Taci
Business Unit Manager Im -en Export

Tel 06-119 191 41 E-mail Stuur een mail