Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment
Codes in de im- en export

Wat zijn HS-, GN, of Taric-codes?

Gaat u producten im- of exporteren van of naar landen buiten de EU? En wilt u weten welke douaneregels er gelden? HS-codes vertellen u het algemene verhaal.

Neem contact op

Wat is een HS-code?

U kunt de Taric HS-code (Harmonized System code) zien als een universeel categoriserend cijfer. Een code van 6 cijfers die de douane wereldwijd gebruikt om goederen in te delen in een bepaalde categorie. Bijna alle landen gebruiken dezelfde unieke HS-codes voor producten. 

HS- of GS-code? Van EU tot Nederland

In Nederland zeggen we officieel GS-codes (Geharmoniseerd Systeem) in plaats van HS-codes. De termen HS en GS worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen hetzelfde. Binnen de EU, dus ook in Nederland, breiden we de originele 6 cijfers van de HS/GS-code uit met extra cijfers. Waarom? Om de regels die gelden voor in- en uitvoer van producten te specificeren. Zo kan de douane aangiftes snel afhandelen.

Voor uitvoer van goederen hanteren EU-landen 8-cijferige codes: de universele 6-cijferige HS/GS-code, aangevuld met 2 cijfers.

Voor invoer van goederen heeft u 10-cijferige codes nodig. De HS/GS-code, aangevuld met 4 cijfers.

Im- en exportcodes worden ook wel ‘goederencodes’ of ‘commodity codes’ genoemd.

Waar goederencodes (commodity codes) goed voor zijn

Gaat u bepaalde producten in- of uitvoeren, dan bent u verplicht de goederencode (commodity code) te vermelden. Op basis van die code kan de douane:

  • Controleren welk product u in- of uitvoert
  • Vaststellen hoeveel invoerrecht en belastingen (btw) u moet betalen
  • Nagaan of er andere (niet-financiële) verplichtingen gelden voor im- of export van producten, zoals vergunningen, certificaten en andere documenten

GN-code, voor export naar niet EU-landen

Voor export van een product naar een land buiten de EU heeft u dus een 8-cijferige goederencode nodig. Deze moet u in de aangifte vermelden. Deze code heeft een eigen naam, de GN-code: Gecombineerde Nomenclatuur. Dit is dus een combinatie van de HS/GS-code met twee extra cijfers die de regels voor uitvoer specificeren.

Taric-code, voor import vanuit niet EU-landen

Importeert u goederen vanuit landen buiten de EU, zoals China of Amerika? Dan heeft u de 10-cijferige Taric-code nodig voor de aangifte. Taric staat voor ‘geïntegreerd douanetarief’ en bestaat uit:

  • Financiële maatregelen (rechten bij invoer)
  • Niet-financiële maatregelen (veiligheid, gezondheid, economie, milieu en landbouw)

De cijfers zijn een combinatie van de HS/GS-code en 4 extra cijfers, die aangeven welke maatregelen/verplichtingen gelden voor de invoer van dat specifieke product. Bij sommige goederen gelden meerdere verplichtingen. De Taric-code kan worden uitgebreid tot maximaal 18 cijfers.

Voorbeeld:

De HS-code voor elektrische speelgoedtreinen is 9503 00

De Taric-code voor elektrische speelgoedtreinen is 9503 00 30 00

Hoe achterhaalt u de HS/GS-code?

Als bedrijf is het van belang dat u de juiste HS/GS- en (goederen)codes gebruikt. De Nederlandse Douane kan hier onderzoek naar doen, dit is deel van de douanewetgeving. Onrechtmatig gebruik kan leiden tot een naheffing. Achterhaal dus als volgt de juiste codes:

  • Voor importeurs van producten buiten de EU

Vraag de goederencode op bij uw leverancier. Hiermee kunt u de goederencode die binnen de EU geldt achterhalen: de eerste 6 cijfers zijn vrijwel altijd wereldwijd gelijk.

  • In het Gebruikstarief douane Nederland

Klik op het tabblad ‘nomenclatuur’ in het gebruikstarief van de Nederlandse Douane. In de handleiding vindt u alle informatie (invoerrechten, maatregelen, certificaten, etc.) die voor u lokaal van toepassing is.

  • In de goederencodelijsten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Ook het CBS heeft een overzicht van de goederencodes, in dit verband ook wel bekend als Intrastat-codes. Het gaat om de 8-cijferige goederencodes (GN-codes) die worden gebruikt bij uitvoer uit de EU. Zoekt u invoercodes, kijk dan in het Gebruikstarief van de Douane.

Zelf HS/GS-code of goederencode samenstellen?

Dat is een lastig proces. Veel producten worden niet letterlijk benoemd in het Gebruikstarief of de lijsten van het CBS. Wél kunt u via de goederennomenclatuur op de douanesite per productgroep (groente, fruit, kunststoffen etc.) de juiste code achterhalen. Heeft u hier nooit mee gewerkt, laat er dan een specialist naar kijken.

Aanvragen Bindende Tariefinlichting (BTI)

Wilt u zeker weten dat u de juiste goederencode heeft? Dan kunt via de Nederlandse Douane een BTI aanvragen. De Douane zal na het onderzoek een schriftelijke, bindende uitspraak doen. Vanaf het moment van uitgifte is deze drie jaar geldig binnen de EU. U bent dan wel verplicht om deze goederencode te gebruiken.

Meer weten over welke goederencodes u nodig heeft om uw im- en exportzaken goed te regelen? Onze specialisten staan u graag te woord via onze Servicedesk.

Interesse? Neem direct contact op

Ridvan Taci
Business Unit Manager Im -en Export

Tel 06-119 191 41 E-mail Stuur een mail