arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat
Testimonial

Apex Tool Group

Hoe de organisatie 'export-proof' werd

De roots van de Apex Tool Group liggen in Mount Vernon, Ohio, waar in 1833 Charles en Elias Cooper een ijzergieterij begonnen. Tegenwoordig is het hoofdkantoor gevestigd in Houston, Texas. Cooper Tools BV in Emmen is in 1998 opgericht als het Europese Distributie Centrum van Cooper Industries Inc.

Vanuit Emmen distribueren zij handgereedschappen naar distributeurs in 54 landen in Europa, Afrika en het Midden Oosten. Samen met Audrey Root – Muskee, Export & Custom Supervisor bij Cooper Tools BV, staan we stil bij de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, en hoe douane-automatisering daarbij een belangrijke, zo niet onmisbare rol in speelt.

Audrey: "Toen we, nu meer dan 10 jaar geleden, in Emmen starten met ons Europese Distributie Centrum zijn we ook direct begonnen met het elektronisch aangeven voor de export. De importaangiften werden destijds nog uitbesteed. Vooral in het begin stonden we voor een grote uitdaging; hoe krijgen we de organisatie 'export proof'. Nauw overleg tussen sales, binnendienst en de klant, maar ook inkoop, finance en logistiek zijn belangrijke schakels om de export goed te laten verlopen. Dit heeft er toe geleid dat we eind 2007 nog eens goed hebben gekeken naar de interne processen, en hebben besloten om, samen met Beurtvaartadres, deze verder te optimaliseren. Een logische keuze hierin was om naast de uitvoer, ook de invoer via de software van Beurtvaartadres te laten lopen.

De flexibele inzet en de online communicatie van en naar de douane vinden wij een groot voordeel
Audrey Root-Muskee Eport & Custom Supervisor Apex Tool Group

Op deze manier hebben we het gehele douaneproces in eigen beheer en zijn daardoor niet meer afhankelijk van derden, een win-winsituatie! Door de flexibiliteit van CustomsController zijn we in staat om in één oogopslag zowel de import als ook de export aangiften te beheren en te managen, het aangifte proces onder controle dus!"

Flexibiliteit is onmisbaar

Cooper Tools geeft ongeveer 100 aangiften per maand aan. Deze invoeraangifte en uitvoeraangiften worden door twee verschillende afdelingen afgehandeld, waarbij beiden in nauw contact met elkaar het proces monitoren in CustomsController. Audrey: "Onder anderen de flexibele inzet en de online communicatie van en naar de douane vinden wij een groot voordeel. Ook een overzicht van de nog niet afgehandelde aangiften is handig, zo zie je direct voor welke douaneaangiftee nog actie ondernomen dient te worden."

"Vaak (en zo ook in eerste instantie bij ons) worden invoeraangiften nog door een derde partij opgemaakt, maar na enig onderzoek bleek dat we dit ook prima zelf konden afhandelen via CustomsController, de keuze hiervoor was dan ook een eenvoudige."

Ambities en mogelijkheden

Er zijn nog volop ambities die we de komende jaren willen waarmaken, aldus Audrey. Een koppeling met ons hoofdsysteem is er daar één van. Nu werken we nog veel met recepturen, dit is overigens al een erg praktisch hulpmiddel om een aantal standaard gegevens  vast te leggen in de aangifte, maar als we een koppeling realiseren met ons hoofdsysteem, kunnen  we nog effectiever gaan werken. 

Beurtvaartadres adviseert voor bovenstaand proces de module 'download', eventueel in combinatie met de module 'automatische verwerking'. Hierdoor heeft CustomsController de mogelijkheid om een koppeling met uw interne bedrijfsapplicatie te realiseren. Een order vanuit uw interne bedrijfsapplicatie kan, zelfs volledig automatisch, worden verwerkt in CustomsController, waarna de aangifte wordt verzonden naar de douane. Zijn er geen bijzonderheden, dan wordt na de ontvangst van het juiste douanebericht uw uitvoer-aangiftedocument automatisch afgedrukt.

Geïnspireerd door dit verhaal? Bel ons!