arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Brexit lijkt alleen maar harder te worden

DOOR: Ridvan Taci, salesmanager import en export

Het was de afgelopen periode redelijk stil rondom de Brexit. Na het uitstel tot 31 oktober leek er niet zo veel te gebeuren. Totdat daar ineens het nieuws kwam dat premier May aftreedt en dat er een nieuwe premier komt. De verdeeldheid van het land werd nog duidelijker toen de Brexit-partij van Nigel Farage de Europese verkiezingen won.

Maar wat betekenen deze nieuwe ontwikkelingen nou voor de Nederlandse ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk? Wat is ‘de waarheid’ en waar gaat het naartoe? Ik denk dat de kans op een harde Brexit, óf een Brexit met beperkte afspraken, veel groter is geworden.

Ridvan Taci, expert douane

Brexiteers grijpen de macht

De nieuwe Brexit-datum van 31 oktober staat. En daar lijkt geen speling meer in te zitten. Het geduld van de EU en de EU-landen raakt namelijk echt op. Dus moet het VK snel handelen en de juiste stappen zetten. En daar schort het aan. May heeft aangegeven per 5 juni te vertrekken. In het VK betekent dit niet dat er nieuwe verkiezingen komen. Binnen de regerende partij (de conservatieven op dit moment) wordt een nieuwe partijleider gekozen, die ook direct premier wordt.

En wie zijn daarvoor de belangrijkste kandidaten? Juist ja, de voorstanders van een harde en snelle Brexit, aangevoerd door Boris Johnson. Deze groep heeft nu de macht binnen de conservatieve partij en zal het Brexit-traject een stuk harder ingaan dan May. Daarom verwacht ik richting 31 oktober een spelletje hard tegen hard, waarbij de uitkomst ongewis is. De enige echte uitkomst is dat een zachte Brexit steeds minder voor de hand ligt.

Pak de extra tijd!

Sinds bekend werd dat May opstapt, hoor ik steeds vaker ondernemers die erop gokken dat de Brexit er helemaal niet meer komt. Ik vind dit een gevaarlijke gedachte. Nu is het juist niet het moment om achterover te leunen en af te wachten. Pak de extra tijd en bereid de organisatie goed voor. En ga hierin uit van een harde Brexit, juist omdat de kans daarop steeds groter wordt.

Natuurlijk kunnen wij als Beurtvaartadres hierbij ondersteunen. Lees hier meer over op de Brexit-pagina.
 Verder mag u ook altijd contact opnemen met mij of met een van mijn collega’s. Dit kan via rtaci@beurtvaartadres.nl.

Nieuws

Ridvan Taci
Ridvan Taci
Business Unit Manager import en export