arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Brexit: May, tot ziens! Johnson, hoe ga je het doen?

Met Johnson als nieuwe VK-premier komt de vraag op: Johnson, hoe ga je het doen? Het mag de afgelopen weken dan redelijk rustig zijn geweest, dit is slechts stilte voor de nieuwe Brexit-storm. Of kunnen we zelfs spreken van een tornado? Door het politieke reces is het nu even rustig… Maar wat gaat er gebeuren?

Met het aantreden van Johnson is een ding zeker: de Brexit komt er nu echt. Waar bij May als premier nog wel eens werd gedacht aan een definitief uitstel, lijkt die optie nu definitief van tafel. Johnson is immers gekozen met de belofte om er op 31 oktober van dit jaar écht uit te gaan. Dit betekent ook dat een harde Brexit veel dichterbij is gekomen. De Britse overheid bereidt zich hierop alvast voor, door ruim 2 miljard pond extra te reserveren voor de eerste gevolgen hiervan.     

De komende maanden

Johnson heeft zichzelf dus een nieuwe missie gesteld: een Brexit onder betere voorwaarden óf zonder afspraken de EU uit. Zijn voorkeur heeft optie één. Maar hiervoor moet opnieuw onderhandeld worden met Brussel. Iets waar de Europese regeringsleiders weinig zin in hebben, aangezien zij steeds terugverwijzen naar de eerder gesloten deal. De vraag is dus of er überhaupt weer opnieuw gesproken gaat worden en wat hier dan nog uit kan komen. Johnson wil vooral af van de ‘vertrekboete’ van vele miljarden euro’s en de backstop tussen Noord-Ierland en Ierland.

Als je het mij vraagt speelt de Johnson-regering op dit moment een spelletje met de Europese Unie. Vertrekken gaan ze sowieso, alleen wordt het geheel allemaal onnodig op de spits gedreven. Alles met het doel om nog betere voorwaarden uit het vuur te slepen en het gezichtsverlies voor zichzelf te beperken. Of zelfs om als heroïsche winnaars uit de Brexit-slag te komen.

Geef er een klap op!

En ondertussen zit de buitenwereld al meer dan twee jaar in onzekerheid. Het is gewoon niet duidelijk wat er gaat gebeuren. Van steeds meer ondernemers hoor ik dan ook: “Doe iets, maar maak een einde aan de onzekerheid. Dan liever een harde Brexit, maar we willen weten waar we aan toe zijn.”

En dat kan ik me goed voorstellen. Veel Nederlandse ondernemers hebben zich de afgelopen periode al volop voorbereid, maar weten nog steeds niet of ze het juiste hebben gedaan. Ik heb al met veel verschillende bedrijven plannen gemaakt om direct na de Brexit goed te handelen. Ondernemers hebben zich voorbereid en willen nu duidelijkheid.
 

Boodschap aan ondernemers

En die duidelijkheid lijkt er de komende maanden te komen. Want ik verwacht dat de Brexit 31 oktober echt een feit is. In de komende maanden wordt duidelijk hoe en wat precies. Die boodschap geef ik dan ook mee aan onze relaties en bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk.

Ga uit van een Brexit, houd continu een vinger aan de pols en houd er rekening mee dat er (tijdelijk) een zwaardere periode aankomt in de handel met de andere kant van het Kanaal.

Brexit boot
Nieuws

Ik houd de Brexit voor u in de gaten! Dus heeft u vragen? Bel mij gerust!

John Jochems
John Jochems
Import en export servicedesk