Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


Hoe werkt TransFollow als onderdeel van een Blockchain?

Hoe werkt TransFollow als onderdeel van een Blockchain? Deze vraag werd op 18 februari beantwoord tijdens een testcase. Een container werd vanuit de Rotterdamse haven vervoerd naar het Samsung SDS-warehouse in Tilburg. Dit gebeurde via het Blockchainplatform Naviporta: een samenwerkingsverband van ABN AMRO, Port of Rotterdam en Samsung SDS. Voor het transport werd TransFollow gebruikt.

 

TransFollow is via Blockchain een-op-een gekoppeld aan het Naviporta-platform. Dit gebeurde onder begeleiding van TransFollow-expert Imre Koenders van Beurtvaartadres (de distributeur van TransFollow in Nederland). De testcase is geslaagd: de container heeft de volledige route papierloos afgelegd.

Het doel van Naviporta: een ‘global’ platform dat wereldwijde handel faciliteert, gebaseerd op Blockchaintechnologie. Het wegtransport was een onderdeel van de Naviporta Proof of Concept.

Van Rotterdam naar Tilburg

Met de Proof of Concept testten de betrokken partijen op 18 februari de mogelijkheden van het platform in de praktijk. Blockchaintechnologie biedt alle partijen in de logistieke keten een ‘single point of truth’, dankzij gevalideerde data zonder centrale leiding. Iedereen weet waar de goederen zich bevinden en wanneer ze op de locaties worden verwacht. Digitalisering zorgt hierbij voor automatisering, wat een optimaal efficiënte logistieke keten mogelijk maakt.

TransFollow

De container uit de testcase kwam uit Zuid-Korea. In de Rotterdamse haven is deze op een vrachtwagen van Barge Terminal Tilburg (BTT) geladen. De eindbestemming van de container was het magazijn van Samsung SDS. Om de container te volgen werd er een IoT (Internet of Things) tracking device geplaatst. Tegelijkertijd werd de papieren CMR vervangen door de digitale vrachtbrief (e-CMR) van TransFollow.

In Tilburg is de container precies op tijd afgeleverd. De reis is uiteindelijk succesvol afgesloten: met de digitale handtekening van de ontvanger in TransFollow, ter akkoord van ontvangst van de goederen. Alle partijen ontvingen hiervan direct een automatische bevestiging via een portal.

Voordelen voor de transportsector

Blockchain als techniek wordt inmiddels in verschillende sectoren getest. Het belooft veel mooie voordelen voor de transportsector. Dat is de reden dat platformen als Naviporta de toekomst hebben. Verschillende toekomstige voordelen zijn:

  • Verschillende softwaresystemen worden veilig aan elkaar gekoppeld.

  • Partijen werken efficiënter en transparanter. Belangrijke informatie wordt automatisch naar de betreffende partijen gestuurd, eventueel met een foto. Zo ontstaat er een efficiënte communicatie- en financiële stroom. Papierstromen nemen af: alle informatie is digitaal te vinden.

  • Betalen kan sneller door een directe Proof of Delivery.

  • Het is mogelijk om het gehele transport realtime te volgen. Daardoor worden eventuele verzekeringskwesties snel opgelost.

  • Er is 100% juridische zekerheid.

Pilotfase in april

De Proof of Concept wordt in maart 2019 afgerond. De planning is dat in april 2019 de pilotfase start. Hierin sluiten nog meer partijen aan om Naviporta te testen. Beurtvaartadres helpt in de toekomst graag organisaties die zich willen aansluiten bij het Naviporta -platform.

Blockchain en Naviporta

Voor het Naviporta -platform wordt Blockchaintechnologie gebruikt. Extra bijzonder is: voor het eerst in de nog korte geschiedenis van deze technologie, laten de partijen verschillende Blockchains met elkaar opereren. Dat gebeurt via een overkoepelende ‘notary’ die volledig losstaande Blockchains in Zuid-Korea en Nederland met elkaar verbindt.

TransFollow heeft zich hierin bewezen: het werkt als losse schakel tussen alle schakels van de ketting in Blockchain. Dankzij de digitale vrachtbrief is papier tijdens het transport overbodig en TransFollow kan via een portal het ‘datavervoer’ digitaal faciliteren. Volgende stap: pilotfase!

Meer weten?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van TransFollow? Of wilt u meer weten over hoe TransFollow werkt in een Blockchain? Neem contact op met Beurtvaartadres via 088-55 22 101 of sales@beurtvaartadres.nl.

Deel deze post
Archief


De digitalisering laten renderen in uw supply chain