Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment
Digitale vrachtbrief

Landen die de eCMR accepteren

Papierloos de grens over in meer dan 30 landen


Neem contact op

In 1956 is door de Verenigde Naties het CMR-verdrag opgesteld met als doel een uniform juridisch kader te bieden voor het (inter)nationale goederenverkeer over de weg. Het verdrag is geratificeerd door de meeste landen in Europa, maar ook door verschillende landen buiten Europa.

In februari 2008 is er een aanvullend e-protocol toegevoegd aan het CMR-Verdrag, dat in juni 2011 in werking is getreden. Het e-protocol biedt een juridisch kader en juridische standaarden voor het gebruik van elektronische middelen bij het vastleggen van de CMR-vrachtbrief. Vele landen hebben het verdrag ondertekend, waarna hun regeringen dit nog moeten bekrachtigen (ratificeren). Een goed voorbeeld daarvan is België. Daar is het eCMR-protocol getekend, maar nog niet geratificeerd. Na deze ratificatie kan men de digitale vrachtbrief in het betreffende land gebruiken. 


eCMR accepterende landen:

Nederland    Moldavië     Spanje
Bulgarije          Noorwegen     Tadzjikistan    
Denemarken Oekraïne Tsjechië    
Estland     Oman           Turkije     
Finland     Polen      Verenigd Koninkrijk
Frankrijk    Portugal       Wit-Rusland        
Iran       Roemenië         Zweden     
Letland    Rusland Zwitserland
Litouwen   Slovenië          Duitsland
Luxemburg Slowakije      Oezbekistan

Azerbeidzjan           Turkmenistan        Kirgizië 
Griekenland             Italië

  • België (De Benelux heeft via een beschikking het e-CMR-protocol geldig verklaard voor wegtransport binnen de Benelux. Lees meer over de Benelux             beschikking.)
12


En landen die het eCMR protocol nog niet hebben geratificeerd?

Helaas hebben nog niet alle landen, waar Nederlandse bedrijven naartoe exporteren, het eCMR-protocol geratificeerd. In deze landen dient u naast de digitale vrachtbrief ook een papieren vrachtbrief te gebruiken.

De digitale vrachtbrief houdt haar waarde op het gebied van transparantie en het realtime inzicht in de goederenbewegingen. Door de digitale vrachtbrief zien alle partijen in de supply chain waar de lading én de emballage zich bevinden. U als vervoerder, verlader of eindklant weet met TransFollow precies waar de zending is en wanneer de levering verwacht wordt.


Vragen over de eCMR? 

Juliëtte Roos
Senior Accountmanager Digitale vrachtbrief

Tel  06 8174 8181 E-mail Stuur een mail