Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


Per 13 februari 2023 vergunningplicht veraccijnsd vervoer

Per 13 februari 2023 gaat er een essentiële verandering plaatsvinden in het vervoeren van veraccijnsde goederen. In totaal zijn er 2 belangrijke veranderingen waar u rekening mee dient te houden:

1) Alle accijnsaangiften worden digitaal

Allereerst is het in de nieuwe situatie zo dat u voor het vervoer van accijnsgoederen gebruik dient te maken een Vereenvoudigd Elektronisch Administratief Document (e-VAD). Kortom: Dit betekent dus dat alle accijnsaangiften volledig gedigitaliseerd ingediend dienen te worden.

LET OP: Het papieren ACC 50 accijnsdocument kunt u per 13-02-23 niet meer gebruiken. 

2) Nieuwe vergunningen verplicht bij accijnsaangiften

Daarnaast hebben bedrijven vóór 13 februari 2023 een vergunning nodig voor het vervoer van accijnsgoederen waarover in het land van verzending al de accijns is betaald (veraccijnsd vervoer). Deze nieuwe verplichting staat los van reeds bestaande verplichtingen waar u mogelijk al aan dient te voldoen. Beschikt u voor deze datum niet over de vergunningen? Dan kunt u geen accijnsaangiften doen. Uw vergunning(en) kunt u via de website van de Douane aanvragen. 

Vraag uw vergunning aan

Wanneer heb ik deze nieuwe vergunning nodig?

U heeft in onderstaande gevallen voor veraccijnsd vervoer een vergunning nodig:

  • Als uw bedrijf accijnsgoederen verzendt naar een bedrijf in een andere EU-lidstaat. Dan hebt u een 'Vergunning gecertificeerde afzender' nodig. Het ontvangende bedrijf moet dan wel een ‘Vergunning gecertificeerde geadresseerde’ hebben.

  • Als uw bedrijf accijnsgoederen ontvangt van een bedrijf uit een andere EU-lidstaat. Dan hebt u de 'Vergunning gecertificeerde geadresseerde' nodig. Het verzendende bedrijf moet dan wel een 'Vergunning gecertificeerde afzender' hebben.

Let op: Deze vergunning kan niet gebruikt worden voor tabaksproducten.

Deze nieuwe vergunningplicht geldt ook voor bedrijven die al een 'Vergunning accijnsgoederenplaats, geregistreerde geadresseerde of geregistreerde afzender' hebben. Uw vergunning kunt u via de website van de Douane aanvragen.

Wat betekent dit voor u?

Wanneer u al afnemer bent van onze digitale EMCS-oplossing, willen wij u via deze weg informeren dat er vóór 13 februari een update zal plaatsvinden opdat onze oplossing is aangepast naar deze nieuwe regelgeving.

Mocht u nog vragen hebben ten aanzien van de wijzigingen of ondervindt u problemen bij het aanvragen van uw vergunning, neem dan contact op met onze Servicedesk om u te laten adviseren. Dit kunt u doen door te mailen naar douane@beurtvaartadres.nl of te bellen naar 088-55 22 152.

Deel deze post
Labels
Archief


Nieuwe webshopactie | Geheel duurzame Beurtvaartadres sjaal