Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment
Beurtvaartadres neemt mee

AEO-certificaat behalen

Betrouwbaar internationaal zakendoen

Neem contact op

Een AEO-certificaat behalen. Het is van cruciaal belang voor bedrijven die betrokken zijn bij internationale handel en logistiek. Met dit certificaat kunnen bedrijven hun grensoverschrijdende activiteiten stroomlijnen en genieten van talrijke voordelen. In dit artikel ontdekt u wat een AEO-certificaat inhoudt, waarom het van grote waarde is voor uw onderneming, en hoe Beurtvaartadres u kan begeleiden om dit prestigieuze certificaat te behalen.

Een AEO-certificaat is een erkenning die wordt toegekend aan bedrijven die zich bewezen hebben als veilige en betrouwbare handelspartners in de internationale toeleveringsketen. Het certificaat is geldig in alle lidstaten van de Europese Unie en wordt erkend door douaneautoriteiten over de hele wereld. Het verkrijgen van een AEO-certificaat betekent dat uw bedrijf voldoet aan strenge criteria op het gebied van veiligheid, solvabiliteit en naleving van douaneregels.

10 normen​

Om een AEO-certificering te ontvangen, moet u als bedrijf voldoen aan tien normen die zijn opgesteld door de Wereld Douane Organisatie (WDO). Deze normen omvatten:

Financiële solvabiliteit

​Uw onderneming is in staat om voldoende cashflow te genereren om schulden te dekken, waardoor u de rekeningen kunt betalen en het risico van wanbetaling bij het verstrekken van leningen vermijdt. 

Naleving van douaneregeling

​U voldoet aan alle douaneregelgeving, inclusief het bijhouden van een nauwkeurige administratie, het melden van invoer en uitvoer, en het betalen van alle toepasselijke belastingen en heffingen. 

Beveiligings- en veiligheidsprocedures

​U neemt maatregelen om de veiligheid van medewerkers, faciliteiten en producten te waarborgen.

Management commitment

​Het managementteam van uw bedrijf zet zich in voor de naleving van douaneregelgeving en het behoud van de AEO-status.
  

Systeem- en procesvermogen

Uw bedrijf beschikt over de benodigde systemen en processen om te voldoen aan de eisen van AEO-certificering. Dit omvat nauwkeurige procedures voor gegevensbeheer, douanenaleving en een douane-nalevingsprogramma.

Passende archivering

​Uw bedrijf beschikt over passende procedures en competenties om gegevens bij te houden. Dit omvat een nauwkeurige administratie van import- en exportactiviteiten, evenals financiële transacties. 

Douane-nalevingsprogramma

U heeft een douane-nalevingsprogramma geïmplementeerd, bestaande uit procedures en controles die ervoor zorgen dat uw bedrijf voldoet aan de douaneregels. 

​Fysieke beveiligingsnormen

Uw bedrijfspand voldoet aan de minimumnormen voor AEO-certificering, inclusief passende beveiligingsmaatregelen zoals alarmsystemen en CCTV.

Personeelsbeleid

​U hebt procedures voor het beheer van uw werknemers, inclusief werving, training en prestatiebeheer.
  

Een Economic Operator Registration Identification (EORI)-nummer

​Ongeacht de grootte van uw bedrijf, moet u beschikken over een unieke ID-code die wordt gebruikt om douane-informatie in de EU te volgen en te registreren om een AEO-certificaat te verkrijgen.

AEO-certificaat behalen: waarom essentieel?

Waarom is een AEO-certificaat behalen zo belangrijk? Het behalen van een AEO-certificaat biedt diverse voordelen voor uw onderneming:

  1. Vereenvoudigde douaneprocedures: als AEO-gecertificeerd bedrijf krijgt u voorrang bij douanecontroles, waardoor uw goederen sneller de grenzen passeren. Dit leidt tot kortere doorlooptijden en minimaliseert vertragingen.
  2. Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid: het AEO-certificaat is een internationaal erkend bewijs van uw betrouwbaarheid als handelspartner. Klanten, leveranciers en andere zakelijke partners hebben meer vertrouwen in uw bedrijf, wat leidt tot grotere kansen op samenwerking en groei.
  3. Wereldwijde erkenning: met een AEO-certificaat wordt uw bedrijf wereldwijd erkend als een veilige en verantwoordelijke speler in de toeleveringsketen. Dit opent de deuren naar nieuwe internationale markten en vergroot uw concurrentievoordeel.


Uw partner voor het behalen van het AEO-certificaat

Beurtvaartadres begrijpt als geen ander hoe belangrijk een AEO-certificaat is voor uw bedrijf. Onze deskundige consultants staan klaar om u door het certificeringsproces te begeleiden. Met onze actieve begeleiding en uitgebreide kennis van douaneprocedures zorgen we ervoor dat uw bedrijf aan alle vereisten voldoet en het AEO-certificaat succesvol verwerft. 


Wij ondersteunen u graag bij het zo eenvoudig mogelijk behalen en behouden van uw AEO-certificaat. Hiervoor kunt u gebruikmaken van onze:Wilt u meer weten over een AEO-certificaat behalen en hoe Beurtvaartadres u hierbij kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel 088 55 22 152.

Interesse? Neem direct contact op

Sebastiaan Vlaming
Im -en Export Sales

Tel 088-55 22 152 E-mail Stuur een mail