Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment
Beurtvaartadres neemt mee

Wat is AEO?

Ontdek de voordelen, wereldwijde erkenning en het concurrentievoordeel

Neem contact op

Een Authorised Economic Operator (AEO) is een certificering die wordt toegekend aan bedrijven die actief zijn in de internationale handel. Het is een erkenning van de betrouwbaarheid en veiligheid van een onderneming in de supply chain. Met een AEO-certificering genieten bedrijven van diverse voordelen, waaronder vereenvoudigde douaneprocedures, snellere goederenafhandeling en een betere concurrentiepositie. In dit artikel krijgt u antwoord op de vraag: wat is AEO?

Bedrijven met een AEO-status voldoen aan alle strikte criteria en veiligheidsnormen van de douane. Hierdoor worden deze bedrijven gezien als een betrouwbare partner in de internationale handel. Zo'n certificering biedt niet alleen voordelen voor het bedrijf zelf, maar kan ook positieve effecten hebben op de gehele supply chain.

De AEO-status kent verschillende varianten:

  • AEO-status voor veiligheid
  • AEO-status voor vereenvoudigde douaneprocedures
  • AEO-status voor beide bepalingen

Wat zijn de voordelen van AEO-gecertificeerd zijn?

Een van de belangrijkste voordelen van een AEO-certificering is de vereenvoudiging van douaneprocedures. Bedrijven met een AEO-status worden als laagrisico ondernemingen beschouwd, waardoor douaneformaliteiten sneller worden afgehandeld. Dit levert aanzienlijke tijdsbesparing en een efficiëntere doorstroming van goederen op bij de grens.


Bovendien genieten AEO-gecertificeerde bedrijven prioritaire behandeling bij fysieke en documentcontroles. Dit betekent minder vertragingen en een verhoogde zekerheid dat goederen zonder onnodige oponthoud het logistieke traject doorlopen. Benieuwd hoe u in aanmerking komt voor de AEO-status? Dit leest u in ons artikel over het behalen van uw AEO-certificaat.


Wereldwijde erkenning

Een ander voordeel van een AEO-certificering is het wereldwijde erkenningsniveau. Deze certificering wordt namelijk internationaal erkend, waardoor bedrijven gemakkelijker zaken kunnen doen over de grenzen heen. Dit opent deuren naar nieuwe internationale markten en vergroot de kansen op samenwerking met andere AEO-gecertificeerde bedrijven.


Naast het vereenvoudigen van douaneprocedures en het vergroten van internationale mogelijkheden, versterkt een AEO-certificering ook de reputatie van het bedrijf. Het is een bewijs van naleving van veiligheidsnormen en betrouwbaarheid in de supply chain. Hierdoor kunnen klanten, zakenpartners en leveranciers met een gerust hart samenwerken met een AEO-gecertificeerd bedrijf, wat leidt tot een sterkere concurrentiepositie.

Concurrentiepositie versterken

Kortom, een AEO-certificering biedt aanzienlijke voordelen voor bedrijven die actief zijn in de internationale handel. Het verbetert de efficiëntie, versnelt de douaneprocessen en opent deuren naar nieuwe zakelijke mogelijkheden. Als u uw concurrentiepositie wilt versterken en uw internationale handel naar een hoger niveau wilt tillen, is een AEO-certificering zeker de moeite waard om te overwegen.

Ondersteuning van Beurtvaartadres

Wij ondersteunen u graag bij het zo eenvoudig mogelijk behalen en behouden van uw AEO-certificaat. Hiervoor kunt u gebruikmaken van onze verschillende oplossingen. De verschillende pakket-oplossingen die wij aanbieden, zijn:


Wilt u meer weten over het aanvragen van een AEO-certificering en hoe Beurtvaartadres u hierbij kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel 088 55 22 152.


Interesse? Neem direct contact op

Sebastiaan Vlaming
Im -en Export Sales

Tel 088-55 22 152 E-mail Stuur een mail